Vier jaar na de hype: 'Pokémon GO is als een postzegelverzameling'

UTRECHT - Bruggetjes, beeldjes, verkeersborden... Veel mensen lopen er langs zonder dat het hen opvalt. Maar Utrechter Alex (26) weet dat er iets bijzonders te halen valt. Daar kun je namelijks items scoren voor je Pokémon.
Die beestjes ken je misschien nog wel. Van de kinderserie, de flippo's of de gameboyspellen. Met de lancering van de GO-app in 2016 gaf de spelmaker een geheel nieuwe draai aan het spel. Voortaan moest je naar buiten om het spel te spelen. Benodigdheden: de app, een telefoon en goede schoenen. Want al lopend met je mobiel vang je Pokémon gewoon op straat.
Vier jaar geleden hadden ineens heel veel mensen oog voor zulke ogenschijnlijk gewone straatattributen. Hordes mensen, jong en oud, stonden op straat of in parken verzameld rondom precies zo'n beeldje of bord. Ze hadden hun blik gericht op hun telefoon en liepen, ondanks de brandende zon, de halve stad af. Op zoek naar Pokémon. Dat was de zomer van 2016. Nu, vier jaar na de hype, is het spel nog altijd in trek bij een grote groep fanatieke liefhebbers.
Alex stapt vlot door, op weg naar zijn volgende stop. Er komt namelijk een bankje in beeld en ook dat is zo'n plek in het spel.
"Het is als een postzegelverzameling", legt Alex uit. "Je hebt heel veel verschillende soorten postzegels en je hebt talloze Pokémon. En binnen die Pokémon-soorten heb je ook weer allerlei variaties." De wiskundedocent in opleiding wil gewoonweg zijn verzameling compleet hebben, zegt hij. "Dus speel ik elke dag wel even."

Met én tegen elkaar

Het spel gebruikt zo veel mogelijk elementen van 'de echte wereld'. Zo vind je in de buurt van een rivier bijvoorbeeld eerder een waterpokémon en met goed weer is de kans groter dat je een vuurpokémon tegenkomt. Ook zijn er Pokémon die specifiek in één land of gebied voorkomen. Alex heeft ondertussen een flinke collectie, al geeft hij toe er nog graag eentje uit Canada te krijgen.
Het spel houdt je bezig.
Alex
Alex is een speler van het eerste uur. In 2016 begon hij vooral uit nieuwsgierigheid. Pas toen het spel in 2018 meer sociale componenten kreeg, begon hij het fanatieker te spelen. "Sinds twee jaar kunnen we als speler met elkaar én tegen elkaar spelen."
Dat zogenoemde battelen is het leukste aspect, volgens de student. "Het is strategisch en uitdagend." Tegelijkertijd moet je ook de middelen verzamelen om je Pokémon te onderhouden. "En zo blijf je bezig."
Een impressie van het toernooi dat Alex afgelopen februari organiseerde.
Een impressie van het toernooi dat Alex afgelopen februari organiseerde. © RTV Utrecht
Bovendien is het spel ondertussen veel meer dan alleen de Pokémon vangen. "Het is een heel sociaal spel. Dat maakt het leuk om naar buiten te gaan." Door Pokémon GO leerde de student al veel mensen kennen. "Bijvoorbeeld in mijn eigen wijk. Daar speel je toch het meeste en dus kom je steeds dezelfde mensen tegen. Dan maak je even een praatje en wissel je ervaringen uit."
Hoeveel Utrechters precies spelen, weet hij niet. "Maar met in ieder geval duizend zit je wel veilig." Een deel van hen komt ook naar de toernooien die hij organiseert. Daar komen spelers uit alle hoeken van het land samen met hun beste Pokémon om tegen elkaar te strijden. Zo bouwen ze langzaam ook relaties buiten het spel op.

Beter dan de PlayStation

Nu komt Alex er gewoon voor uit dat hij Pokémon GO speelt. In het begin was dat niet altijd. "Ik heb wel eens mijn telefoon afgeschermd als ik in een drukke straat liep te spelen." Ook bij veel medespelers merkt hij wat schroom. "Het spel is natuurlijk voortgekomen uit een kinderserie. Het idee bestaat dat anderen het kinderachtig vinden."
Maar nu maakt het hem dat weinig meer uit. "Ik organiseer toernooien, speel het spel elke dag wel eventjes. Ik moet er dan ook maar gewoon voor uitkomen." Hij ziet het als een hobby, niet langer privé, maar iets wat hij deelt met andere enthousiastelingen. "Kijk, nogmaals, sommigen verzamelen postzegels, ik verzamel Pokémon. Ik had ook thuis kunnen gaan zitten met de PlayStation," concludeert hij. "Maar nu ga ik naar buiten én heb ik het gezellig met iedereen die ik tegenkom."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.