RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nieuwegein wil af van vriendschap met Poolse stad om LHBTI-vrije zones: 'Statement maken'


NIEUWEGEIN - Na jaren vriendschap wil Nieuwegein de banden verbreken met de Poolse stad Pulawy. De Nieuwegeinse gemeenteraad is verbolgen dat de Poolse stad LHBTI-vrije zones heeft afgekondigd.
In heel Polen wordt campagne gevoerd tegen de homogemeenschap. De afgelopen maanden verklaarde de ene na de andere stad zich als 'LHBTI-vrij'. Met die term zeggen ze niet dat homoseksualiteit verboden is, maar volgens de lokale overheden willen ze ermee de verspreiding van 'LHBTI-ideologie' tegengaan.
Nieuwegein is een regenbooggemeente, wat betekent dat de gemeente graag wil dat iedereen zich er thuis voelt. Dat uitgerekend een bevriende stad nu de LHBTI-gemeenschap zo expliciet uitsluit, schiet bij de gemeenteraad in het verkeerde keelgat.

"Wij vinden als gemeenteraad dat we hier, ook naar onze eigen inwoners toe, een statement moeten maken", zegt raadslid Gerben Horst van het CDA. "Namelijk LHBTI's - lesbo's, homo's, bi's, transgenders en intersekse personen - hebben een volwaardige plek in de samenleving. Hier in Nederland, maar ook in Polen."

Nieuwegein wil af van samenwerkingsverband met Poolse stad om LHBTI-discriminatie


In een motie aan het college van burgemeester en wethouders roept een meerderheid van de partijen in de gemeenteraad dan ook op de banden met Pulawy te verbreken.

Homobelangenorganisatie COC zegt die keuze te begrijpen, maar juicht het niet toe. "Ik denk dat je er uiteindelijk meer mee bereikt door juist die samenwerkingsverbanden aan te blijven gaan en met elkaar te blijven praten", legt Laura van Nieuwenhuijzen uit.

Symboliek
Maar praten heeft volgens Gerben Horst geen zin. "De gemeente Nieuwegein heeft al in maart een brief aan de gemeente Pulaway geschreven waarin zij hen hebben aangesproken, op een hele nette toon, over de keuze voor LHBTI-vrije zones. En daar hebben we tot op heden helemaal geen reactie nog op gehad."

Horst heeft niet het idee dat Pulawy onder de indruk zal zijn als Nieuwegein de vriendschapsband opzegt. Maar, zegt hij: "Symboliek heeft soms een functie, namelijk om een statement te maken. Wij hebben in ieder geval gezegd hoe wij erover denken". Ook hoopt hij dat het Nieuwegeinse besluit de LHBTI-gemeenschap in Polen bereikt en dat het een steun voor hen is.

Hoewel een meerderheid van de raad al heeft aangegeven af te willen van de vriendschapsband, moet de motie formeel nog wel in stemming gebracht worden. Dat staat voor volgende week op de agenda in de gemeenteraad van Nieuwegein.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.



Lees ook




Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -