OM: Vals geld loopt als rode draad door leven van caissière-afperser

© RTV Utrecht
UTRECHT/VLEUTEN - "Vals geld loopt als rode draad door Hamza's leven!" Met die woorden begon de officier van justitie vanmiddag haar aanloop naar de strafeis tegen een 20-jarige man die twee caissières van Albert Heijn en Kruidvat in Utrecht met naaktfoto's zou hebben gedwongen om vals geld in te wisselen voor echt geld.
De jonge verdachte uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland is al vaker veroordeeld voor bezit en het uitgeven van nepgeld. Hij kocht de valse 50 eurobiljetten volgens het Openbaar Ministerie bij ene 'Adrie'. Hij betaalde er maaltijdbezorgers mee en kocht ook een nieuwe smartphone en dure spullen die bij zijn moeder thuis werden aangetroffen met valse biljetten.
Toen de winkels waar de twee afgeperste meisjes werkten, merkten dat er veel vals geld binnenkwam, werden camerabeelden bekeken. Daarop was duidelijk te zien welke caissières zich niet aan de voorschriften hielden en de opgevouwen valse biljetten aannamen. Ook werden vier van de loopjongens herkend die het geld hadden ingewisseld.

Oude schoolvriendin

Het 18-jarige meisje dat bij een supermarkt in Lunetten werkte, is een oude schoolvriendin van de verdachte. Hij dook vorig jaar bij haar in de winkel op, nadat ze hem een tijd niet had gezien. Daarna zou hij hebben gedreigd naaktfoto's van haar te verspreiden en haar zusjes iets aan te doen als zij niet zou meewerken.
In totaal zou zij 24 briefjes van 50 euro voor Hamza hebben ingewisseld. Zij moest hem ook haar bankpas geven, waarmee hij 1000 euro zou hebben gepind. Ook beschuldigde ze hem van verkrachting, al heeft ze daar uiteindelijk geen aangifte van gedaan.
Ook het kassameisje van Kruidvat werd gechanteerd met een naaktfoto, die zij ooit aan een ex-vriendje had gestuurd. Maar omdat zij nooit direct contact met haar afperser had gehad, die tijger en Mo' tje werd genoemd, vroeg het Openbaar Ministerie de rechtbank om Hamza van deze verdenking vrij te spreken. Het OM vroeg ook vrijspraak voor de beschuldiging van uitbuiting van vier jonge jongens die snoep, blikjes fris en chips betaalden met valse bankbiljetten. Ze mochten het snoep houden en kregen vijf euro voor de moeite.

Allerlaatste kans

Wat het Openbaar Ministerie betreft krijgt Hamza nu zijn allerlaatste kans. Hij heeft ondanks zijn jeugdige leeftijd een dik strafblad. De jeugdzorgmedewerkers die hem al een tijd begeleiden, adviseren hem volgens het jeugdstrafrecht te berechten vanwege een verstandelijke beperking. Zij zien nog mogelijkheden om hem op het rechte pad te krijgen, maar ook zij vinden dat het zijn allerlaatste kans is. Daarna rest alleen nog een lange celstraf in combinatie met een PIJ-maatregel (een soort jeugd-tbs).
De officier van justitie ging daar met tegenzin mee akkoord. Zij eiste 18 maanden jeugddetentie, waarvan een jaar voorwaardelijk. Een oude voorwaardelijke straf zou hij nu alsnog moeten uitzitten. Alles is erop gericht dat hij in september onder intensieve begeleiding aan behandeling en school kan beginnen. De rechtbank zou hem een contactverbod met de caissières moeten opleggen en hij zou haar een schadevergoeding van duizenden euro's moeten betalen.

Zaak omdraaien

De verdachte wilde tot aan de rechtszaak vandaag niets zeggen over de beschuldigingen, maar draaide de zaak vandaag in de rechtszaal om. Het eerste meisje zou hem zelf om hulp hebben gevraagd vanwege geldproblemen, omdat ze wist dat hij iemand kende die over valse bankbiljetten beschikte. Volgens zijn advocaat kan hij door zijn verstandelijke beperking nooit het brein achter de afpersing zijn geweest.
Of de verdachte een allerlaatste kans krijgt met de nodige voorwaarden, blijkt over twee weken. De rechtbank doet dan uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.