RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht vaardigt noodbevel uit vanwege vrees voor rellen, politie massaal aanwezig

1/2
UTRECHT - De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) heeft een noodbevel voor het centrum van Utrecht uitgevaardigd uit vrees voor rellen. Hij heeft aanwijzingen dat grote groepen relschoppers naar de stad komen, waaronder harde kernsupporters van voetbalverenigingen.

De groep 'Nederland in opstand' had voor vanmiddag een demonstratie aangekondigd tegen de "1,5 meter-waanzin". De gemeente verbood eerder deze week al die demonstratie, uit angst voor rellen, waarop de organisatie liet weten de demonstratie toch door te laten gaan en pas vlak voor 16.00 uur de locatie bekend te maken.

Noodbevel
Volgens het noodbevel gaat het om harde kernsupporters van een groot aantal voetbalclubs die een gewelddadige confrontatie met de politie zoeken. Het zou gaan om zeker enkele honderden supporters.
Een noodbevel mag alleen in uitzonderlijke situaties worden uitgevaardigd. Het wetsartikel bepaalt dat de burgemeester bevoegd is alle bevelen te geven die hij nodig acht ter handhaving van de openbare orde of ter beperking van gevaar.

Het bevel houdt in dat iedereen die deel wil nemen aan de demonstratie of de openbare orde wil verstoren niet welkom is in Utrecht en verwijderd kan worden.
Jaarbeursplein
Bij het Jaarbeursplein heeft zich zaterdag aan het begin van de middag een politiemacht verzameld. Ook zijn er hekken geplaatst, waardoor het plein eenvoudig kan worden afgesloten als het te druk wordt.

Het Jaarbeursplein was eerst de beoogde locatie van de demonstratie. Het lijkt onwaarschijnlijk dat dit nu alsnog de plek wordt waarop de demonstranten zich willen verzamelen. In het hele centrum zijn agenten zichtbaar aanwezig, waaronder ook veel politie te paard.

 Hekken op het Jaarbeursplein Hekken op het Jaarbeursplein | Foto: Koen Laureij

Scherp in de gaten
"Wij hopen dat iedereen thuisblijft", zei een woordvoerster van de politie. Zij zegt dat de politie de situatie in de stad scherp in de gaten zal houden. Ook een woordvoerster van de gemeente laat weten dat Utrecht zich goed heeft voorbereid. "Wij houden rekening met meerdere scenario's."

In Den Haag liep een soortgelijk verboden protest recent uit op ongeregeldheden. Naast de demonstranten waren ook honderden relschoppers naar de Hofstad gekomen om de confrontatie te zoeken met de politie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -