RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

LIVEBLOG: Rust keert terug in Utrecht, 15 aanhoudingen verricht


UTRECHT - De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) heeft een noodbevel voor het centrum van Utrecht uitgevaardigd uit vrees voor rellen. Er waren aanwijzingen dat grote groepen relschoppers naar de stad komen, waaronder voetbalhooligans. Het laatste nieuws is te volgen via dit liveblog.
In het kort:
- Demonstratie in Oog in Al
- Noodbevel in Utrecht
- Hooligans zouden naar de stad komen
- Coronademonstratie verboden, maar organisatie zet toch door

18.40 uur   Rust keert terug in Utrecht
De meeste betogers die zaterdag naar Utrecht waren gekomen om te protesteren tegen de coronamaatregelen zijn inmiddels uit de straten van de stad verdwenen. Volgens een politiewoordvoerder zijn de meesten in de richting van het station vertrokken en keert de rust terug in Utrecht.17.52 uur   ME stuurt betogers weg
De ME heeft een groep betogers tegen de coronamaatregelen weggestuurd uit de Kanaalstraat in Utrecht. Eerder waren ze al samengekomen in het Park Oog in Al. Ook daar moesten ze van de politie vertrekken.

De demonstranten hebben zich na de oproep van de ME om te vertrekken verspreid. Maar velen blijven zich wel in de buurt ophouden. De mensen op de terrassen blijven zitten. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de situatie nog altijd "gemonitord wordt".


17.51 uur   Politie arresteert betogers in Wageningen
De politie heeft in Wageningen tientallen demonstranten aangehouden, zei een woordvoerster. De politie had informatie gekregen dat een groep van ongeveer tweehonderd betogers die tegen de coronamaatregelen zijn vanuit Utrecht onderweg waren naar Wageningen. Volgens de politie waren er ook hooligans bij die de openbare orde wilden verstoren, aldus de woordvoerster. De betogers werden gevorderd om te vertrekken. De personen die niet luisterden en weigerden weg te gaan, zijn aangehouden.

Hoewel er kleine botsingen waren, waarbij betogers voorwerpen gooiden naar de ME, zijn er geen grote confrontaties geweest, aldus de politie.


17.31 uur   Politie sluit Kanaalstraat af
ME en politie te paard sluiten de Kanaalstraat af. Inmiddels zijn er steeds minder demonstranten op straat. Het was volgens onze verslaggever "wel even wat grimmig". Er zijn overigens geen berichten van ongeregeldheden.


17.00 uur   15 aanhoudingen
De politie heeft in Utrecht ongeveer vijftien aanhoudingen verricht. Volgens de politie maakten de aangehouden personen deel uit van groepen die erop uit waren de openbare orde te verstoren. De aangehouden personen waren meerdere keren aangesproken en verzocht om naar huis te gaan, maar dat weigerden ze, aldus de politie.16.55 uur   Demonstranten vertrekken uit het park
Demonstranten zijn vertrokken uit het park en lopen via de Kanaalweg en de Leidseweg richting centrum. Waar ze naar toe gaan is onbekend. Ze scanderen ondertussen onder meer: "Wat willen wij? Vrijheid! Wanneer? Nu!". Ze lopen een zigzagroute, waarbij ze via de J.P. Coenstraat en de Kanaalstraat door Lombok lopen. Daar stuiten ze op politie en ME. De organisatie heeft iedereen opgeroepen zich te verspreiden.


16.48 uur   Enkele tientallen demonstranten in Oog in Al
In Park Oog in Al hebben zich enkele tientallen demonstranten verzameld. Er is een korte toespraak gehouden en af en toe wordt er muziek gedraaid. De sfeer is ontspannen. De politie houdt toezicht, maar grijpt niet in. Wel wordt er nu omgeroepen dat de demonstranten over tien minuten weg moeten zijn. De organisatie roept iedereen op rustig te vertrekken.


16.45 uur   Wel voetbalsupporters in Wageningen
In Wageningen hebben enkele tientallen voetbalsupporters gedemonstreerd voor meer vrijheid in de coronacrisis. De Mobiele Eenheid heeft volgens Omroep Gelderland het plein met betogers rond 16.00 uur schoongeveegd. De politie zegt dat het gaat om een groep actievoerders 'die de openbare orde wilden verstoren'.16.39 uur   Aanhoudingen bij Nieuw-Welgelegen
Rond de velden van voetbalclub Zwaluwen Utrecht 1911 zijn wel weer mensen aangehouden door de politie.16.35 uur   Demonstratie verloopt rustig
De demonstratie in Oog in Al verloopt tot nu toe "in een rustige sfeer", zegt verslaggever Liesbeth de Moor. Nog altijd zijn groepjes mensen onderweg naar het park, via de Muntbrug en de Kanaalweg. Eťn demonstrant laat weten: "Ja, we komen voor de demo, we komen op voor de rechten van iedereen". De organisatie van de demonstratie heeft ook opgeroepen het protest vooral vreedzaam te laten verlopen.

 Politie in Oog in Al. Politie in Oog in Al. | Foto: RTV Utrecht / Liesbeth de Moor


16.25 uur   Uitgang station richting Jaarbeurs afgesloten
De politie heeft de uitgang van het station richting Jaarbeurs helemaal afgesloten om te voorkomen dat mensen naar het centrum gaan. In Park Oog in Al wordt het langzaam iets drukker. De organisatie achter de demonstratie deed zojuist weer een oproep om naar het park in de Utrechtse woonwijk te komen.


16.03 uur   Demonstratie in Oog in Al
De demonstratie tegen de coronamaatregelen vindt plaats in Park Oog in Al, dat heeft de organisatie achter de verboden demonstratie "Nederland in opstand tegen de 1,5 meter-waanzin" zojuist bekendgemaakt. Er lopen inmiddels plukjes demonstranten in het park. Ook de politie is aanwezig.


15.52 uur   Eerste aanhouding op het Stationsplein
Op het Stationsplein is een eerste aanhouding verricht, meldt verslaggever Jiri Glaap. Een man is daar afgevoerd in een busje. De politie houdt sowieso steeds meer mannen in zwarte kleding staande. Van hen worden de gegevens genoteerd.


15.33 uur   Verslaggever Jiri Glaap over het noodbevel
Verslaggever Jiri Glaap ter plekke in de binnenstad


 Demonstreren niet toegestaan. Demonstreren niet toegestaan. | Foto: RTV Utrecht


15.20 uur   Ook in de binnenstad is veel politie op de been
 Agenten in de binnenstad Agenten in de binnenstad | Foto: Koen Laureij


14.20 uur   Noodbevel uitgevaardigd voor Utrecht
Plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht, Lucas Bolsius, heeft een noodbevel voor het centrum van Utrecht uitgevaardigd uit vrees voor rellen. Hij heeft aanwijzingen dat grote groepen relschoppers naar de stad komen, waaronder harde kernsupporters van voetbalverenigingen.

De gemeente verbood eerder deze week al die demonstratie, uit angst voor rellen, waarop de organisatie liet weten de demonstratie toch door te laten gaan en pas vlak voor 16.00 uur de locatie bekend te maken.

 Politie bij de Jaarbeurs. Politie bij de Jaarbeurs. | Foto: Koen Laureij


14.15 uur   Utrecht zet zich schrap voor rellen
Bij het Jaarbeursplein heeft zich zaterdag aan het begin van de middag een grote politiemacht verzameld. Ook zijn er hekken geplaatst, waardoor het plein eenvoudig kan worden afgesloten als het te druk wordt.

Het Jaarbeursplein was eerst de beoogde locatie van de demonstratie. Het lijkt onwaarschijnlijk dat dit nu alsnog de plek wordt waarop de demonstranten zich willen verzamelen. In het hele centrum zijn agenten zichtbaar aanwezig, waaronder ook veel politie te paard.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -