RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vijftien aanhoudingen bij coronaprotest in Utrecht

1/6
UTRECHT - De politie heeft in Utrecht ongeveer vijftien aanhoudingen verricht, nadat betogers tegen de coronamaatregelen toch naar Utrecht waren gekomen. Volgens de politie maakten de aangehouden personen deel uit van groepen die erop uit waren de openbare orde te verstoren. De opgepakte personen waren meerdere keren aangesproken en verzocht om naar huis te gaan, maar dat weigerden ze, aldus de politie.

Zaterdagochtend vaardigde plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht, Lucas Bolsius, een noodbevel uit voor het centrum van Utrecht. Hij had aanwijzingen dat grote groepen relschoppers naar de stad zouden komen, waaronder harde kernsupporters van voetbalverenigingen. Die lieten zich niet zien, maar sommigen doken uiteindelijk op in Wageningen. Daar werden ook weer tientallen betogers aangehouden.

Nederland in opstand
De groep 'Nederland in opstand' had voor zaterdagmiddag een demonstratie aangekondigd tegen de "1,5 meter-waanzin". De gemeente verbood eerder deze week al die demonstratie, uit angst voor rellen, waarop de organisatie liet weten de demonstratie toch door te laten gaan en pas vlak voor 16.00 uur de locatie bekend te maken.

Het Jaarbeursplein was eerst de beoogde locatie van de demonstratie, maar dat was grotendeels afgesloten. Bovendien was daar - net als elders in de binnenstad - veel politie en ME op de been. Uiteindelijk trokken enkele tientallen betogers richting Park Oog in Al, waar een korte toespraak werd gehouden.

Lombok
De sfeer daar was ontspannen, maar de betogers werden na korte tijd wel gemaand te vertrekken.De demonstranten besloten hun protest in een optocht voort te zetten. Na een zigzagroute van de betogers door de wijk Lombok, sloot de politie de Kanaalstraat af, waarna de meeste demonstranten het voor gezien hielden.

Rond 18.00 uur keerde de rust terug in Utrecht. Volgens een politiewoordvoerder zijn de meeste betogers rond die tijd in de richting van het station vertrokken. Wel houdt de politie de situatie in de stad nog altijd goed in de gaten. Eerder vandaag hielden we een liveblog bij over de gebeurtenissen in Utrecht.

Aanhoudingen en betoging in de stad Uittocht uit het park. Uittocht uit het park. | Foto: Koen Laureij

 Betoger in Park Oog in Al Betoger in Park Oog in Al | Foto: Koen Laureij

 Politie in de Kanaalstraat. Politie in de Kanaalstraat. | Foto: Koen Laureij

 Demonstranten trokken korte tijd door Lombok Demonstranten trokken korte tijd door Lombok | Foto: Koen Laureij


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -