Waarnemend burgemeester Den Oudsten: 'Mensen aangehouden met tassen vol stenen'

UTRECHT - De protesten tegen de coronaregels zijn gecontroleerd verlopen, zegt waarnemend burgemeester Peter den Oudsten tegen RTV Utrecht. Wel zijn er "enkele tientallen aanhoudingen verricht" en trof de politie enkele demonstranten "met tassen vol stenen".
"We hebben de demonstratie verboden vanwege de verwachting dat er verschillende groeperingen uit het land op af zouden komen, met verkeerde bedoelingen", zegt Den Oudsten. "Het ging toen ook om grote aantallen. We hebben vanochtend ook signalen gekregen dat die groepen ook vertrokken waren. En sommigen waren hier zelfs al. Daarom hebben we de maatregelen ook formeel gemaakt door een noodbevel af te geven. Dat bleek ook nodig te zijn, want dan kun je in tassen kijken. Een paar mensen die uit een ander deel van het land kwamen, is gevraagd hun tassen te openen en die tassen zaten vol stenen. Je kunt je dan wel een beetje voorstellen waarvoor dat bedoeld zou zijn geweest."
Aan de Grebbeberglaan worden mensen aangehouden.
Aan de Grebbeberglaan worden mensen aangehouden. © Koen Laureij
Er zijn volgens de burgemeester uiteindelijk "enkele tientallen demonstranten opgepakt", waarvan een groot deel in Wageningen. Een groep betogers was uitgeweken naar de Gelderse stad en werd daar door de politie aangehouden. In Utrecht verliep alles uiteindelijk toch behoorlijk rustig.
Den Oudsten: "De politie is op geen moment niet 'in control' geweest. Ze hebben zich goed gepositioneerd en hebben op tijd ingegrepen. Er is proportioneel opgetreden. Dat heeft tot gevolg gehad dat er wel mensen zijn aangehouden, maar dat er geen gewonden zijn gevallen. Dat vind ik ook goed."
De initiatiefnemer van de demonstratie in overleg met de politie.
De initiatiefnemer van de demonstratie in overleg met de politie. © Koen Laureij
De demonstranten hebben in Park Oog in Al nog even geprobeerd of ze toch wat demonstratietijd konden krijgen. De betoging die toen enkele minuten aan de gang was, verliep toen rustig. Uiteindelijk heeft de burgemeester er toch weer snel de stekker uitgetrokken. "Kijk, je moet ook consequent handelen als overheid. We hebben gezegd: er wordt niet gedemonstreerd, vanwege de redenen die al eerder zijn genoemd, en dan wordt er dus ook niet gedemonstreerd."
Uiteindelijk vindt Den Oudsten het wel jammer dat er geen ruimte was voor de demonstratie. Als er geen gevaar is voor de openbare orde, zou een soortgelijke demonstratie wat hem betreft wel kunnen. "Het is ons grondrecht. Het past bij de cultuur en traditie in Utrecht om dit zoveel mogelijk toe te staan. En wij blijven die houding uitstralen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.