Waar is het druk, waar is het rustig: provincie komt met digitale druktekaart

PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht werkt samen met de toerismesector aan een 'druktemonitor'. Deze online kaart geeft aan waar het in de provincie (te) druk is. Het doel is om mensen beter te verspreiden en zo te zorgen dat iedereen 1,5 meter afstand kan houden.
"Veel Nederlanders vieren dit jaar vakantie in eigen land. De verwachting is dat veel mensen van binnen en buiten onze provincie willen genieten van de Utrechtse natuur en cultuur", legt de provincie uit. "Het is natuurlijk wel belangrijk dat dit veilig gebeurt. Met de monitor willen we bijdragen aan de spreiding van het bezoek, zodat we er ook in deze veranderde omstandigheden verantwoord met elkaar op uit kunnen."
In de provincie Gelderland is onlangs al een druktekaart gestart.
In de provincie Gelderland is onlangs al een druktekaart gestart. © Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen
Gelderland is al gestart met een druktemonitor. Kleuren geven de drukte weer: groene gebieden zijn rustig, oranje iets drukker en locaties die rood kleuren zijn te druk. De Utrechtse variant wordt deze zomer gelanceerd.

Actueel

De provincie is op dit moment druk met de voorbereidingen. "Samen met de gemeenten worden de drukke locaties en rustigere alternatieven in kaart gebracht", schrijft de provincie. "Voor actuele informatie wordt gestart met enkele pilots waarbij lokale ondernemers, bewoners, toeristische trekpleisters, terreinbeheerders en andere partijen enkele keren per dag doorgeven hoe druk het is."
Het doel is om de druktemonitor deze zomer te lanceren en daarna samen met Gelderland door te ontwikkelen. "Doordat je met aangewezen experts werkt is het op dit moment handwerk en subjectief", legt Marlies Verhoef van de provincie Utrecht uit. "We gaan kijken hoe we drukte beter en objectiever kunnen meten. Denk daarbij aan lussen in de weg, camera's of mobiele telefoondetectie."

Succes

Of inwoners en bezoekers de kaart daadwerkelijk zullen raadplegen voor een dagje uit, is nog de vraag. "Het is hun eigen verantwoordelijkheid", legt Verhoef uit. "Het is een kwestie van uitproberen." Wel wil de provincie ook boa's koppelen aan de druktemonitor. "Die kunnen controleren op plekken waar het druk is en mensen verwijzen naar de kaart voor een rustiger alternatief."
Als de 'druktemonitor' een succes wordt, wil de provincie dit ook promoten bij omliggende provincies. "Inwoners houden zich niet aan de provinciegrenzen als ze recreëren", legt Verhoef uit. "Ik kan me voorstellen dat het op een gegeven moment iets landelijks is, maar drukte speelt in de ene provincie meer dan in de ander."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.