RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Tuinvlindertelling van start: 'Een vlinder als de kleine vos zien we bijna niet meer'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Voor de twaalfde keer organiseert de Vlinderstichting de landelijke tuinvlindertelling. Vier weken lang wordt bijgehouden welke vlinder waar gezien wordt en in welke aantallen. De gegevens van de telling worden gebruikt om vlinders beter te beschermen. En dat is hard nodig, zegt de Vlinderstichting.

"Ik word heel blij als ik de kleine vos zie. Dat had ik me vijftien jaar geleden niet kunnen voorstellen", vertelt Ineke Radstaat van de Vlinderstichting. Het is volgens haar tekenend voor hoe slecht het gaat met de vlinders, want de kleine vos stond jarenlang in de top 5 van meest gespotte vlinders in Nederland.

Heftige cijfers
Dat het slecht gaat met de vlinder, blijkt ook uit de cijfers. "We hebben met de Vlinderstichting vorig jaar een analyse gemaakt van de getallen vanaf 1890. Samen met het CBS hebben we alle archieven uit het stof gehaald en daar een analyse op gedaan. En daar kwam uit dat het aantal vlinders de afgelopen honderd jaar met ongeveer tachtig procent is verminderd. Als je vroeger tijdens je wandelingetje met je hond honderd vlinders zag, zijn dat er nu nog maar twintig. Dat zijn wel heftige cijfers."

Naast dat de aantallen vlinders dalen, zijn er ook minder verschillende soorten te zien. "In de afgelopen jaar zijn we een stuk of twintig soorten helemaal kwijtgeraakt", legt Radstaat uit. "Die zijn uitgestorven." En ook van de vroeger veel voorkomende soorten, merkt de Vlinderstichting dat ze steeds minder gezien worden bij de jaarlijkse telling. Zoals bijvoorbeeld die kleine vos. "Inderdaad ook die gewone soorten, die vroeger gewoon vrolijk rondfladderden op de vlinderstruiken, dat wordt steeds schaarser."

Vorig jaar waren de Atalanta en het klein koolwitje de meest getelde vlinders in Nederland. Welke vlinder dit jaar hoog eindigt, hangt ook af van het weer, vertelt Radstaat. "Vorig jaar was de zomer heel erg warm en droog. En vlinders houden - eigenlijk net als mensen - wel van zon en mooi weer, maar als het echt zo warm wordt, gaan ze de schaduw opzoeken." Het koolwitje is een uitzondering. "Die hebben daar eigenlijk niet zoveel last van. Die vliegen gewoon vrolijk door, ook als het 35 graden of hoger is."


Hoe het er dit jaar voor staat met de vlinder, zal over een maand duidelijk worden. De Vlinderstichting hoopt dat veel mensen mee zullen tellen, nu veel mensen nog thuis werken. De resultaten van de telling worden gebruikt om een goed beeld te krijgen van hoe het gaat met de vlinder en of er misschien regionale verschillen zijn. Daar kan dan bekeken worden wat er moet gebeuren om ervoor te zorgen dat de vlinder rond kan blijven fladderen.

Ineke Radstaat van de Vlinderstichting over de landelijke tuinvlindertelling


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -