Mannen in vrouwengevangenis Nieuwersluis: 'In de omgang is het wel iets anders'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Sinds een paar dagen zitten er in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis niet alleen vrouwen maar ook mannen gedetineerd. Het gaat om mannen die in voorarrest zitten en vanuit de politiecel naar de gevangenis gaan. Het is nu de enige vrouwengevangenis in Nederland waar ook mannen zitten. "Vrouwen willen vaker en meer praten dan mannen en ze zijn wat emotioneler, dus in de omgang is het wel iets anders."
De mannen moeten in een soort quarantaine om ervoor te zorgen dat als iemand besmet is met het corona-virus, hij dit virus niet mee de gevangenis in neemt. In Nieuwersluis was er nog plek voor mannen die in die twee weken een cel voor zichzelf moeten hebben. Directeur van de PI in Nieuwersluis Francesca Salamone over de hulp die zij aanbiedt aan mannengevangenissen: "Er is behoefte aan extra cellen en wij hebben leegstand."
Interview met directeur PI Nieuwersluis op radio M Utrecht.
Het is niet zo dat de mannen gedurende die twee weken geen contact mogen hebben met anderen. Salamone: "Ze hebben een beperkt programma, dat heeft er ook mee te maken om de contacten zoveel mogelijk te beperken." Gedurende die veertien dagen worden de mannen goed gemonitord of ze klachten hebben van het virus.

Gescheiden

De mannen en vrouwen in de gevangenis zijn van elkaar gescheiden. Op het terrein staan verschillende units, en de gedetineerde mannen komen dan ook niet bij de gedetineerde vrouwen in de buurt.
Het merendeel van het personeel van de vrouwengevangenis heeft ervaring met het werken met gedetineerde mannen. Maar voor een aantal leden van het personeel is het nieuw en vinden ze het even spannend, vertelt Salamone. "Ze merken wel het verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen willen vaker en meer praten dan mannen en ze zijn wat emotioneler, dus in de omgang is het wel iets anders."

Coronamaatregelen

De 1,5-meterregel geldt ook in de vrouwengevangenis, maar is volgens de directeur moeilijk te handhaven. De gedetineerden voelen zich veilig in de gevangenis en koken bijvoorbeeld met elkaar en dan is het lastig die afstand te houden.
Sinds half juni mag er weer bezoek langskomen in de gevangenis. Maar nog altijd geldt wel de regel dat het bezoek achter plexiglas moet zitten. "Een heleboel mensen vinden dat niet leuk. Ze krijgen ook de mogelijkheid om te skypen en dat wordt dan ook vaak verkozen boven fysiek bezoek", vertelt de directeur van de PI. "Een voordeel is dat de familie dan wat kan laten zien van buiten. Zo kan bijvoorbeeld iemand die lang vastzit weer zijn eigen huis van de binnenkant zien. Ook kunnen de gedetineerden dan ook mensen zien die in het buitenland zitten."
Naast familie wordt er ook veel met instanties gebeld op beeld. Met rechtbanken en advocaten. Dat scheelt veel transport. "Dat is wel een positief iets van de corona-maatregelen. We hopen hier ook na de corona-tijd mee verder te kunnen gaan."

Versoepelingen

Op 1 augustus worden er weer versoepelingen van de regels verwacht. Naar die datum kijken gedetineerden wel uit. "De gedetineerden gaan al die maanden al niet met algemeen verlof", vertelt Salamone. "Wel mogen ze nu op incidenteel verlof, om bijvoorbeeld naar een begrafenis te gaan."
Voor iemand die in een open inrichting zit is 1 augustus ook een belangrijke dag. "In een open inrichting slaapt iemand in de gevangenis maar mag zij wel buiten gaan werken en op weekendverlof. Tijdens de coronamaanden mochten gevangenen zonder eigen woonadres de gevangenis helemaal niet meer uit."
In Nederland zijn drie vrouwengevangenissen. De locatie in Nieuwersluis is de enige die nu ook tijdelijk mannen plaatst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.