Utrecht schrapt dit jaar nog 40 parkeerplaatsen in binnenstad

© RTV Utrecht
UTRECHT - Utrecht wil nog dit jaar 40 parkeerplaatsen in de binnenstad schrappen om meer ruimte te maken voor voetgangers en fietsers. Een voorstel daarover heeft het college vandaag naar de gemeenteraad gestuurd.
Het stadsbestuur wil met de maatregel meer sfeer terugkrijgen en een 'gezonder en prettiger omgeving worden voor bewoners en bezoekers'. Komende vijf jaar moeten er uiteindelijk 267 parkeerplaatsen verdwijnen: 157 op de Oudegracht en 110 op Janskerkhof. De gemeente zal hierdoor 935.000 euro aan inkomsten mislopen.
Momenteel experimenteert de gemeente al met uitgebreidere voetgangersgebieden in de binnenstad. Het permanent verwijderen van de parkeerplaatsen gebeurt volgens het college "in overleg met bewoners en ondernemers."

Gemiste parkeerkosten

De gemeente Utrecht laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat er nog niet voldoende geld is om de resterende 227 parkeerplekken op te heffen. Vanwege de coronamaatregelen loopt de gemeente namelijk nu al circa acht ton aan parkeerinkomsten mis.
Het plan om parkeerplaatsen te schrappen ligt er overigens al een aantal jaren: in de voorjaarsnota 2016 werd er al over gesproken. Toen werd afgesproken dat het opheffen van 100 parkeerplaatsen zou gebeuren op voorwaarde dat er een garageparkeerplek zou terugkomen voor elke geschrapte parkeervergunning. Het college laat dat idee nu los en wil het gereserveerde geld hiervoor nu uitgeven aan het nieuwe plan.

Weerstand

Het schrappen van de parkeerplaatsen is nog niet definitief, eerst moet de gemeenteraad er nog over stemmen, maar de VVD vindt het in ieder geval een slecht idee. "Bewoners hebben nu vaak al moeite om een plekje te vinden", zegt VVD-raadslid Marijn de Pagter.
"Geef het tijd, zorg eerst voor goede alternatieven voor bewoners, zoals de garage Springweg. Wacht tot die vrijkomt en ga daarna pas aan de slag met het opheffen van plaatsen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.