Unieke politieke situatie in Stichtse Vecht: weggestuurde wethouder binnen 1,5 jaar terug

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
STICHTSE VECHT - Frank van Liempdt (Lokaal Liberaal) is vanavond beëdigd als wethouder van Stichtse Vecht. Uniek, want hij stapte anderhalf jaar geleden nog uit het college vanwege een integriteitskwestie. Hij overleefde een motie van wantrouwen niet. Die was tegen hem ingediend door de toenmalige coalitiepartijen VVD, GroenLinks en het CDA.
"Dit voelt heel goed. Het is ook een hele grote eer om weer wethouder te zijn. We staan als gemeente voor grote uitdagingen. En het is fijn om daar deel van uit te gaan maken", laat Van Liempdt vlak na zijn beëdiging weten.

OLIEDOM

Wat GroenLinks betreft, dat eind vorig jaar aan de kant werd geschoven als coalitiepartner, is de terugkeer van Van Liempdt onbestaanbaar. "Een motie van wantrouwen is een ontzettend zwaar middel. Als je die indient moet je niet na anderhalf jaar radeloos zeggen: kom toch maar terug", zegt GroenLinks-fractievoorzitter Albert Gemke.
"Ik vind dit olie-, oliekoekendom. Wat is zo'n motie van wantrouwen nog waard? Wat is het nog voor instrument? Hoe ga je daar de volgende keer mee om? Wat doet het met mensen die we weg hebben gestuurd om dezelfde redenen? Dat wordt met deze actie totaal niet meer serieus genomen."

BRUGWACHTERSWONING

Fractievoorzitter van de VVD, Pauline Bredt, ziet dat anders. Haar partij vormde sinds het vertrek van GroenLinks samen met de Pvda en het CDA een minderheidscoalitie. Er moest een meerderheid worden gevonden, en een wethouder. Dus kon Lokaal Liberaal aanschuiven aan de onderhandelingstafel, met Van Liempdt als terugkerende wethouder. Bredt: "We hebben een gesprek met hem gevoerd en zijn tot de conclusie gekomen dat dat wel eens heel goed zou kunnen gaan werken." Van Liempdt: "Het zal niet weer gebeuren. Ik heb coaching gehad en goede gesprekken. Ik ben er weer helemaal klaar voor."
Frank van Liempdt kwam anderhalf jaar geleden onder vuur te liggen vanwege de verhuur van een brugwachterswoning. De gemeente is eigenaar van het huisje en was op zoek naar een verhuurder. Van Liempdt gaf de naam door van een bekende en die persoon is uiteindelijk gekozen als nieuwe huurder van het huisje. Wat VVD-fractievoorzitter Bredt was het terecht dat Van Liempdt toen een motie van wantrouwen aan z'n broek kreeg, maar vindt tegelijkertijd dat hij ook een tweede kans verdient.

VOETBAL

"Als ik een voetbalterm mag gebruiken: als je een rode kaart krijgt, dan mag je een aantal wedstrijden niet spelen. Anderhalf jaar later en een heleboel goede gesprekken later verdient Frank van Liempdt een tweede kans. Een motie van wantrouwen doet een stevige uitspraak over het handelen van een bestuurder op dat moment, maar dat betekent niet dat iemand nooit meer terug mag komen. Stichtse Vecht staat bekend om haar bijzondere manier van dingen oplossen. Dit is misschien wel een goed voorbeeld daarvan. Maar dat wil niet zeggen dat je het dan niet moet doen."
"Voor alles moet een eerste keer zijn", zegt comeback kid Frank Van Liempdt. Ik heb begrepen dat dit redelijk uniek is, maar de gemeenteraad heeft gesproken en ik denk dat het een goed besluit is."
GroenLinks-voorman Gemke denkt daar wat minder lichtzinnig over. De lokale politiek in Stichtse Vecht staat er al niet goed op, veel ruzies en opgestapte wethouders, en het volgende hoofdstuk in deze politieke soap maakt het beeld er niet beter op. "Ik vind dit echt ongelooflijk. Het is eigenlijk niet eens meer lachwekkend. Het is bloedserieus en vreselijk wat er nu gebeurt."

ENTHOUSIAST

En Frank van Liempdt? Die wil vooral vooruit kijken. Ongemakkelijk voelt hij zich absoluut niet door de ontstane situatie en wil aan de slag. "Ik zit nu ruim 21 jaar in de politiek en heb heel veel gezien en meegemaakt. Ik voel me eigenlijk altijd wel op m'n gemak. Ik heb zin om keihard te gaan werken, vol enthousiasme."
Weggestuurde wethouder Van Liempdt alweer terug in Stichtse Vecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.