RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Lijsttrekkersdebat Utrecht laat zien: CDA wil af van te veel marktwerking'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Het CDA wijzigt de koers en jongeren zijn daar blij mee. Dat concludeert fractievoorzitter Derk Boswijk van de provinciale staten na het landelijke lijsttrekkersdebat van zijn partij. "Het CDA wil af van te veel marktwerking."

In de Utrechtse Jaarbeurs stonden gisteravond drie partijprominenten tegenover elkaar. Minister Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en Kamerlid Pieter Omtzigt willen alledrie het CDA leiden in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar. Leden kunnen tot donderdag hun voorkeur uitspreken. Als geen van de kandidaten meer dan vijftig procent van de stemmen krijgt volgt een tweede ronde met de twee populairste politici.

Derk Boswijk (CDA) over het lijsttrekkersdebat in Utrecht


Boswijk, die zelf een voorkeur voor Hugo de Jonge uitspreekt, hoorde in het debat vooral dat het CDA weer zoekt naar saamhorigheid. "Sinds 1980 is het bruto binnenlands product verdubbeld, maar grote groepen in onze samenleving zijn er sindsdien niet op vooruit gegaan. Ik denk dat dat een belangrijk teken is. Ik zeg niet dat alle marktwerking meteen weg moet, maar een klein beetje correctie is helemaal niet verkeerd. Dat gaven alle kandidaten wel aan en dat is een grote koerswijziging is voor het CDA."

De 31-jarige Boswijk is erg te spreken over de richting die zijn partij in lijkt te slaan. "We gaan terug naar de oorsprong die het CDA de laatste jaren had losgelaten. Veel CDA'ers met mij zijn blij dat er weer meer duidelijkheid komt tussen het CDA en bijvoorbeeld de VVD. Mijn generatie wordt geraakt met het leenstelsel waardoor ze hun loopbaan beginnen met enorme schulden van 20.000 of 30.000 euro. Vind nog maar een vaste baan, vind nog maar een huis, het is niet meer te doen. Jongeren smachten daarnaar."

Over wie uiteindelijk de lijsttrekker wordt durft Boswijk nog geen voorspellingen te doen. Alle kandidaten deden het wat hem betreft goed. "Wat me opviel is dat ze elkaar veel complimenten gaven, hoewel ze concurrenten zijn. Dat houdt de sfeer goed en voorkomt dat ze elkaar beschadigen. Ze leggen andere accenten dus er valt wat te kiezen, en het is mooi dat er een debat plaatsvindt. Dat is ook voor niet-leden wel mooi om te zien."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -