Juichen om komeet NeoWISE, ruim 100 miljoen km van Wijk bij Duurstede

© Tobias Petri
PROVINCIE UTRECHT - Het was een nacht uit duizenden voor amateur-sterrenkundige Tobias Petri uit Wijk bij Duurstede. Voor het eerst in zijn leven zag hij met eigen ogen een komeet aan de hemel en hij wist er prachtige plaatjes van te schieten. Voor wie er wakker voor wil blijven: C/2020 F3 (NeoWISE) is zeker deze week nog met het blote oog waar te nemen.
"Ik stond te juichen", vertelt Tobias Petri uit Wijk bij Duurstede aan RTV Utrecht. "In de jaren tachtig en negentig had iedereen het over de passage van Halley en Hale-Bopp, maar zelf had ik nog nooit zoiets gezien."

Twee keer mis

Tobias, student technische bedrijfskunde in Utrecht, had de ervaring al heel lang op zijn verlanglijstje staan. Twee keer eerder had hij een kans om een komeet die langs de aarde scheert te spotten, en twee keer ging het mis. De kometen Atlas en Swan vielen door de warmte van de zon uit elkaar voor ze zichtbaar werden. "Ook bij NeoWISE was er nog een kans dat hij kapot zou gaan maar via Astroforum las ik positieve berichten uit Spanje en Portugal, waar hij hoger aan de hemel staat."
NeoWISE is de komende tijd in het noordoosten laag boven de horizon te zien.
NeoWISE is de komende tijd in het noordoosten laag boven de horizon te zien. © Tobias Petri
Vol goede moed stapte Tobias daarom vannacht op de fiets en zette op een dijk een eind buiten Wijk bij Duurstede zijn spiegelreflexcamera op een statief. In de schemering van de zonsopkomst maakte hij kijkend naar het noordoosten zijn allereerste opnamen van de komeet.

Zonlicht

Wie het fenomeen ook wil zien doet er goed aan eerst even te gaan slapen. "Ik ben bewust tussen 3.00 en 4.00 uur 's nachts gegaan, om het zonlicht voor te zijn", legt Tobias uit. "De komeet staat laag aan de hemel maar doordat ik op een flinke afstand van de huizen stond kreeg ik hem mooi in beeld bij de antennemast waar je Wijk bij Duurstede aan herkent."
Tobias is van plan om deze week met zijn telescopen NeoWISE aan een nadere inspectie te onderwerpen. Naar verwachting is de komeet vanaf vrijdag 's avonds al te zien en zal hij tot 22 juli ook hoger aan de hemel staan. Wel is hij dan steeds minder helder.
Voor Tobias heeft 2020 overigens nog meer schouwspelen in petto. "In augustus krijgen we de Perseïden, de jaarlijkse meteorenzwerm, en op 21 december zien we een zogenoemde conjunctie van Jupiter en Saturnus. Gedurende zeven minuten staan die twee planeten dan pal naast elkaar. Daar word ik wel enthousiast van ja."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.