Onderwereldgevangenis met martelkamer ontdekt, Utrechter en Nieuwegeiner aangehouden

PROVINCIE UTRECHT - De politie heeft in Brabant een loods ontdekt met daarin een onderwereldgevangenis en een martelkamer. Zes verdachten zijn op 22 juni aangehouden, meldt het Openbaar Ministerie. Het gaat onder meer om mannen uit Utrecht, Nieuwegein en Lexmond. Ze worden beschuldigd van het voorbereiden van ontvoeringen en gijzelingen in het criminele milieu.
Beelden van de inval in de onderwereldgevangenis
In de loods in het dorpje Wouwse Plantage trof de politie bij een inval zeven zeecontainers aan, waarvan er zes waren ingericht als gevangeniscel. Een zevende zeecontainer noemden de verdachten de 'behandelkamer', volgens het Openbaar Ministerie was deze ruimte duidelijk bedoeld om mensen te martelen. De loods werd aangeduid 'EBI', verwijzend naar de afkorting van de Extra Beveiligde Inrichting in Vught en zou binnen een week helemaal klaar zijn.
De 40-jarige Utrechtse sportschoolhouder Robin van O. wordt als brein achter de drugsorganisatie gezien. Hij werd eerder vorige maand al aangehouden, meldt de Telegraaf.
Folie en handboeien in een 'cel'.
Folie en handboeien in een 'cel'. © OM

Inrichting cellen

De ruimtes waren afgetimmerd met geluidsisolerende platen en warmte-isolerende folie. In elk van de cellen waren aan het plafond en op de vloer handboeien aangebracht, om iemand staand met de armen omhoog te kunnen ketenen. Verder stond er uitsluitend een chemisch toiletje. In de hoek was een camera aangebracht, om op afstand zicht te houden op de situatie in elke cel.
Chemisch toilet in 'cel'.
Chemisch toilet in 'cel'. © OM

Politiekleding

In één van de zeecontainers lagen meerdere sets politiekleding, kogelvrije vesten en zwaailichten. In de zeecontainer met de tandartsstoel stonden tassen met voorwerpen die vermoedelijk bestemd waren om slachtoffers mee te folteren of in elk geval onder druk te zetten. De politie vond onder meer een snoeischaar, een takkenschaar, een takkenzaag, scalpels, tangen, extra handboeien, vingerboeien, tape, bivakmutsen en zwarte katoenen zakken die over het hoofd getrokken kunnen worden. Ook werd bij de doorzoeking van een woning in Rotterdam 24 kilo MDMA aangetroffen.
Tandartsstoel in de martelkamer.
Tandartsstoel in de martelkamer. © OM
In de loods stonden ook drie gestolen bestelbusjes en twee snelle BMW's. Ook was er een zit- en slaapgelegenheid ingericht, vermoedelijk voor bewakers om langer te kunnen verblijven. In de loods in Rotterdam vond de recherche zeven handvuurwapens en een automatisch aanvalsgeweer, een Chinese variant op de Kalasjnikov AK-47. In totaal werden bij de verdachten 25 wapens aangetroffen.

Het onderzoek

Het onderzoek startte in april naar aanleiding van de verdenking dat een 40-jarige man uit Den Haag betrokken was bij drugshandel en het voorbereiden van een liquidatie. Hij leidde een bestaan onder de radar, maar financieel onderzoek leidde naar de loods in Wouwse Plantage. De politie kreeg tegelijkertijd van een ander rechercheteam inzage in belangrijke chatberichten die de verdachte met een cryptotelefoon verzond en ontving. Die berichten verstuurd via EncroChat werden live onderschept in het onderzoek 26Lemont, dat vorige week openbaar is gemaakt", aldus het OM.
Als ik hem op de stoel heb gaat er meer komen, maar die hond is spoorloos
Verdachte in versleuteld bericht
In de gekraakte berichten werden foto's verstuurd van een loods en een zeecontainer waarin een tandartsstoel stond, met riemen aan de armleuningen en de voetensteun. Ook werd volgens het OM gesproken over ontvoeren en martelen. Zo stuurde een van de verdachten: "Als ik hem op de stoel heb gaat er meer komen, maar die hond is spoorloos".

Nieuwegeiner

De aanstaande ontvoeringen leken met grote precisie te worden voorbereid: er waren meerdere teams en een observatieteam. Ook werden wapens, politiekleding, busjes, stopborden en kogelvrije vesten geregeld. De recherche nam de loods onmiddellijk onder observatie. Vanaf medio april zagen rechercheurs enkele mannen bijna dagelijks aan de zeecontainers klussen. Eén van hen, een 44-jarige man uit Nieuwegein, had ook ontmoetingen met de hoofdverdachte uit Den Haag, en diens 43-jarige handlanger uit Rotterdam. De combinatie van onderschepte EncroChat-berichten met observaties van de ontmoetingen van de verdachten leidde tot hun identificatie.
Uit de berichten bleek dat de groep een tweede loods in gebruik had. Die leek dienst te moeten gaan doen als uitvalsbasis van het criminele arrestatieteam inclusief snelle auto's wapens en kogelwerende vesten. Uit observaties bleek dat die loods was gevestigd in Rotterdam, pal naast de A16. Verschillende verdachten die in de loods in Wouwse Plantage bezig waren, werden ook daar gezien.

Slachtoffers gewaarschuwd

Uit de onderschepte chatberichten kon de recherche afleiden wie de beoogde slachtoffers waren. Zij werden door de politie gewaarschuwd en doken elders onder. Daardoor, en dankzij recherche-camera's bij de loods, konden voorbereide ontvoeringen, gijzelingen en andere ernstige geweldsmisdrijven worden voorkomen. Toen de cellen nagenoeg klaar leken werd besloten om in te grijpen. Op 22 juni werden op dertien locaties doorzoekingen gedaan en hield de politie de verdachten aan. Zij komen uit Den Haag, Rotterdam, Spijkenisse, Utrecht, Nieuwegein en Lexmond.
De zes mannen zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld op de verdenking voor voorbereiding van ontvoering, gijzeling, zware mishandeling en afpersing en deelneming aan een criminele organisatie. Twee verdachten zijn ook in bewaring gesteld voor wapenbezit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.