Na koperdiefstal komt er hoogspanning op bovenleiding: 'Einde verhaal als je daarmee in contact komt'

© Rick Huisinga / Regiotram Utrecht
UTRECHT/NIEUWEGEIN - De bovenleiding van de regiotram in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein wordt extra beveiligd. Om koperdieven af te schrikken is op de draden 750 volt stroom gezet. "Als je daarmee in contact komt, hou er dan maar rekening mee dat het einde verhaal is voor je", waarschuwt Ron van Dopperen, woordvoerder van de provincie Utrecht. Daarnaast patrouilleren vanaf morgen ook bewakers met honden langs de tramlijn.
Het is levensgevaarlijk, strafbaar en kost ons met z'n allen alleen maar geld.
Ron van Dopperen, provincie Utrecht
Aanleiding voor de maatregelen is de diefstal van 150 meter koperen bovenleiding in Nieuwegein-Zuid eergisteren. "Levensgevaarlijk", aldus Van Dopperen. "Er staat veel spanning op een bovenleiding. Als je die losknipt, komt er een enorme kracht op je lichaam. En dan hebben we het nog niet eens over het risico van de elektriciteit."

Dieven

Op veel plekken wordt op dit moment aan de trambaan gewerkt. Tijdens werkzaamheden gaat de stroom altijd van de bovenleiding af, zodat bouwvakkers veilig hun werk kunnen doen. "De dieven hebben waarschijnlijk hun kans gegrepen", zegt Van Dopperen. Vandaar dat nu, waar mogelijk, de stroom er weer op gaat als preventiemiddel tegen koperdiefstal.
Dat gebeurt in eerste instantie op de bovenleiding tussen het Jaarsbeursplein in Utrecht en Nieuwegein Centrum. Voorbij de halte Nieuwegein-Centrum in de richting van de eindpunten in Nieuwegein en IJsselstein houden bewakingsploegen toezicht. Zodra de werkzaamheden daar ver genoeg gevorderd zijn, wordt ook daar de bovenleiding onder hoogspanning gezet.
Van Dopperen benadrukt dat de stroom niet altijd van de leidingen is. Trams van de Uithoflijn worden de komende tijd naar de remise gebracht voor onderhoud. "Dat kan overdag of 's nachts zijn. Op die momenten staat er dus gewoon stroom op de bovenleiding."

Elektrocutie

Wil Van Dopperen het op zijn geweten hebben, dat een dief wordt geëlektrocuteerd door het aanraken van een bovenleiding? "Liever niet", reageert hij. "Ik ga ervan uit dat mensen hun gezond verstand gebruiken en het gewoon niet meer doen. Blijf uit de buurt van de trambaan en de bovenleiding. Het is levensgevaarlijk, strafbaar en kost ons met z'n allen alleen maar geld."
De kosten van de herstelwerkzaamheden bij koperdiefstal lopen volgens Van Dopperen al gauw op tot enkele tienduizenden euro's. De dieven kunnen overigens weinig met het koper. Op de draden staat een speciale code, die geregistreerd staat. "Als handelaar, weet je dus dat het fout spul is", zegt Van Dopperen. Slijten in het buitenland, dan? "Ook dat is lastig, want het is een klein wereldje. De kans dat je tegen de lamp loopt, is groot."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.