RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Meer Utrechtse appartementen in de verhuur, huurprijzen stijgen

UTRECHT - In Utrecht is de huurprijs van een woning in de vrije sector het afgelopen kwartaal gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In vergelijking met het tweede kwartaal in 2019 stegen de prijzen met 5,6 procent. Dat blijkt uit cijfers van huurplatform Pararius. Opvallend is dat de huurprijzen in steden als Amsterdam en Den Haag juist daalden. Rotterdam behoort ook tot de stijgers.

Reden voor de stijging is volgens Pararius het aanbod van appartementen. Dat is in Utrecht met zo'n 15 procent gestegen. "De stijging van de huurprijzen in Utrecht en Rotterdam is toe te schrijven aan het hoge percentage aangeboden appartementen", zegt Dolores Booij van Pararius. "De prijs wordt opgedreven door gemeubileerde en gestoffeerde appartementen." Die appartementen zijn doorgaans duurder in Utrecht, gemiddeld 18,75 euro per vierkante meter. Dat is zo'n 3 euro meer dan een kaal appartement.

Coronacrisis
In de eerste zes maanden van dit jaar gingen de huurprijzen wel omlaag in de vier grootste steden van Nederland. In vergelijking met Amsterdam, Den Haag en Rotterdam is de daling in Utrecht beperkt. In de Domstad daalden de prijzen gemiddeld met bijna een half procent, maar in Amsterdam kost een vierkante meter nu bijna twee procent minder.

Volgens Pararius kan het ermee te maken hebben dat expats en toeristen wegbleven door de coronacrisis. "De grote steden zijn vooral populair onder expats en toeristen. De nieuwe aanwas van expats kwam door het coronavirus tot stilstand. Dat betekent dat woningen waar bij de huurovereenkomst afliep, niet meer zo snel verhuurd werden of dat de overeenkomst eerder werd opgezegd", vertelt Dolores Booij van Pararius.

Toerisme
Ook de toeristische sector viel in één klap stil. "Daar zag je dat er tijdelijk geen toeristen kwamen die appartementen gingen huren. Daardoor kozen de verhuurders voor een andere manier om het appartement tóch te verhuren." Deze woningen werden dus niet meer verhuurd via sites als Airbnb of Booking.com, maar ze kwamen in de 'normale verhuur', voor mensen die er langere tijd willen wonen.

Amsterdam is nog wel altijd de duurste stad om een woning te huren. Met gemiddeld ?23,50 per vierkante meter is de hoofdstad koploper.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -