RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

De 'Blauwe Agenda' moet wat doen aan de droogte op de Heuvelrug

PROVINCIE UTRECHT - Verschillende partijen gaan samen aan de slag om het watertekort op de Utrechtse Heuvelrug tegen te gaan. Dat maakt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden vandaag bekend.

De gevolgen van de droogte worden de laatste jaren steeds beter merkbaar in onze omgeving, maar vooral op de Utrechtse Heuvelrug. Het gebied is, vanwege de hoge ligging, voor de watervoorziening volledig afhankelijk van regenwater.

Watersyteem
Volgens het Hoogheemraadschap is het nu tijd om in actie te komen. Het watersysteem van de Heuvelrug moet verbeteren en het moet ook sterker gemaakt worden omdat droogte een niet weg te denken probleem is. Zo is het onder meer de bedoeling om water vast te houden en in de bodem te infiltreren.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat samen met de provincie, Vitens, Waterschap Vallei en Veluwe, terreinbeheerders, particuliere grondeigenaren, gemeenten, het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en natuurorganisaties de strijd tegen de droogte aan. Er is een plan opgesteld en dat heeft de naam de Blauwe Agenda gekregen.

"Uniek in de aanpak is dat de partijen het watersysteem van de Heuvelrug als geheel onder de loep nemen. Met als doel om meer water vast te houden, op te slaan en te infiltreren. Dit water komt uiteindelijk, via beken, sprengen en ondergrondse kwel ten goede aan de landbouw en de natuur op de flanken van de heuvelrug", aldus het Hoogheemraadschap.

Steun
Om de situatie niet erger te laten woren, is er sinds 1 juli een verbod ingesteld op het onttrekken van water uit sloten en weteringen. Doel van het verbod is verdere daling van het waterpeil voorkomen en het beschikbare water zo lang mogelijk vasthouden.

Maar alle betrokkenen hopen ook op steun van burgers, grondeigenaren en recreatiebedrijven. "Een tuin met minder stenen helpt om meer water vast te houden. Maar ook waterbesparing draagt bijvoorbeeld bij. Het drinkwater uit de kraan in de gemeenten op de heuvelrug komt uiteindelijk uit het grondwater in hun eigen omgeving. Lager drinkwaterverbruik zorgt dus voor meer water dat beschikbaarheid is voor de landbouw en natuur in de eigen omgeving."

Wateroverlast
Naast de watertekorten, wordt er in de Blauwe Agenda ook gekeken naar wateroverlast. Het klinkt raar omdat het gebied vooral kampt met droogteproblematiek, maar er is ook overlast. "Er zijn steeds vaker heftige buien, waardoor het water op de hellingen van de heuvelrug de riolering van de dorpen zwaar belast, zoals bijvoorbeeld in Amerongen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -