Van een koning en een keukenprinses: verhalen over de bewoners van Oud Amelisweerd

Coronaproof een kaarsje branden
Coronaproof een kaarsje branden © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
BUNNIK - Landhuis Oud Amelisweerd in Bunnik lijkt zo'n chique geschiedenis te hebben, met z'n voorname kamers en rijke behang. Maar de bewoners waren van heel verschillende pluimage, van gewoon gezin tot koninklijke hofhouding. Een aantal van hen krijgt een gezicht tijdens de tentoonstelling My Home, My Castle.
Koning Lodewijk Napoleon heeft 6 dagen in Bunnik gewoond
Koning Lodewijk Napoleon heeft 6 dagen in Bunnik gewoond © Rijksmuseum
Koning Lodewijk Napoleon, de broer van Napoleon Bonaparte, was een van de bewoners. Hij kocht het huis omdat hij van plan was er zijn koninklijke residentie van te maken. In het buurhuis zou zijn beveiliging wonen. Maar de Fransman heeft er slechts acht dagen gewoond. Hij heeft wel de boel deels opnieuw laten behangen en een stukje van dat behang zit nog steeds op de muur. Conservator Wendy Landewé: "Hij had hart voor ons land en ging soms tegen de wensen van zijn broer in."
In de Tweede Wereldoorlog woonden Fraters van Utrecht in het huis. Zij hadden in een van de kamers een kapel gemaakt. Een interactieve devotietafel herinnert daaraan. Zo kan je coronaproof een kaarsje branden.
Veel minder comfortabel was het leven voor de familie De Wijs. Zij huurden het huis van 1949 tot 1989. Het huis was erg koud, niet geïsoleerd en het dak lekte. De keuken van mevrouw De Wijs was in de fazantenkamer, een vertrek met een prachtig beschilderd behang. Maar ze moest koken op een gaskomfoor.
Mevrouw De Wijs kookt in een kamer met kostbaar behang
Mevrouw De Wijs kookt in een kamer met kostbaar behang © H. de Wijs
Het huis was niet aangesloten op het gasnet, dus moest mevrouw De Wijs met de gasflessen in de kruiwagen door de gangen van het landhuis.
Het was hard werken als je in huis Oud Amelisweerd woonde
Het was hard werken als je in huis Oud Amelisweerd woonde © H. de Wijs
De turbulente geschiedenis van Amelisweerd beperkt zich niet tot het huis. In het aangrenzende bos ging het er soms heftig aan toe. In 1982 werd geprotesteerd tegen de aanleg van de A27, omdat daarvoor een groot deel van het bos bij Amelisweerd gekapt moest worden. Kunstenares Marieke Bolhuis heeft een paar kunstwerken gemaakt die daaraan herinneren. "Deze mensen zagen in '82 al in hoe groot het belang is van de bomen. Hulde aan deze mensen."
Nu is het huis in prima staat maar de toekomst is onzeker. Foto's van vervallen huizen refereren daaraan. Wendy: "Het landhuis heeft geen vaste bewoners en ook geen vaste collectie. Het is onze angst dat dit verval de toekomst van het huis zal zijn."
Naast voorwerpen die de verhalen van de bewoners vertellen, zijn er kunstwerken te zien met als thema: wat maakt een huis tot een thuis? De tentoonstelling My Home, My Castle is te zien tot en met 31 oktober.
My Home, My Castle in Oud-Amelisweerd

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.