Bunschotense botterschippers kiezen eindelijk weer ruime sop

© RTV Utrecht
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Schippers in Bunschoten-Spakenburg hebben er reikhalzend naar uitgekeken en vanaf vandaag is het dan zover: de start van de toeristische vaartochten. De eerste botter vertrok vanmiddag om twaalf uur met de eerste tien passagiers. "We hebben er heel lang op moeten wachten, dus laat maar komen. Eindelijk!", vertelt botterschipper Steven Koelewijn.
Hecht Spakenburg, bottereigenaarsvereniging De Bruine Vloot en Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg gingen eind juni met de gemeente om tafel om te praten over een eventueel coronaprotocol. Dat zorgde ervoor dat de botters vanaf vandaag weer konden gaan varen.
Bunschoter botters starten met eerste vaartochten van het jaar

'Geweldig'

Burgemeester Melis van de Groep opende de eerste vaart. "Ik wens de organisatie nog heel veel tochten toe, zodat er toch nog wat geld in het laatje komt", zei hij vanochtend vlak voor de eerste tocht. De eerste passagiers zijn enthousiast. "Geweldig, zo'n mooie dag. Het is prachtig weer", zegt een hen. "Ja, wij pakken meteen de eerste mogelijkheid om weer op te stappen", zegt een ander.
De tocht gaat wel iets anders dan normaal. De passagiers moeten eerst hun handen ontsmetten, anderhalve meter afstand bewaren en het zeil blijft omlaag. Dat zorgt ervoor dat de schipper zo min mogelijk hoeft te lopen, maar ook dat de boot de hele tocht motorisch wordt aangedreven.

'Seizoen is al weg'

Door de coronaregels lag de bottervaart maandenlang stil. "Deze uitstapjes zijn leuk, voor onszelf en ook een beetje voor inkomen. Maar normaal heb je al een heel seizoen achter de rug, want alle Zuiderzeeplaatsen hebben evenementen. Die zijn afgeschaft tot september, dus het hele seizoen is in principe weg", zegt Koelewijn.
En als er niet gevaren wordt, komt er ook geen geld binnen. "En dat heeft zijn weerslag op het onderhoud van de botters. Dat kost zo'n 10.000 tot 15.000 euro per jaar", volgens voorzitter van bottereigenaarsvereniging De Bruine Vloot Bort Nieuwboer. "Die kosten worden normaal ongeveer gedekt door wat de botter met de verhuur en vaartochten verdient", zegt Bram Kok van Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg.

Steunmaatregelen

"We zijn met Nederlandse gemeenten, Zuiderzeegemeenten en De Bruine Vloot aan het kijken of er steunmaatregelen mogelijk zijn voor de sector. Daar moeten we aan doorwerken omdat we voorzien dat er grote gaten vallen", vertelt de burgemeester. "We hopen dat dat resultaat heeft, want het is echt nodig", stelt schipper Koelewijn.
Koelewijn is in ieder geval blij dat hij het water weer op kan. "Je mag weer varen, je ontmoet weer mensen. Je hoort verhalen, je kunt verhalen kwijt. Ja schitterend, echt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.