RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Boeren stellen land beschikbaar voor zonnepark bij Wijk bij Duurstede

1/2
WIJK BIJ DUURSTEDE - Net buiten Wijk bij Duurstede moet de komende jaren een zonnepark gaan verrijzen dat meer dan de helft van het stadje van elektriciteit gaat voorzien. Vier boeren hebben stukken land beschikbaar gesteld voor de plannen.

Zonnepark Wijkersloot komt te liggen op de kruising van de Hoeksedijk en de Wijkersloot in Wijk bij Duurstede. In totaal is er 25 hectare grond die de boeren daar beschikbaar stellen, vertelt Brendan Williams die betrokken is bij de plannen.

Ongebruikte stukken grond
"Het idee is ontstaan bij een viertal boeren. Zij hadden een aantal veldkavels, zoals dat heet. Stukken grond die niet zo handig aansluiten op hun normale bedrijfsvoering. Ze waren aan het nadenken wat ze daar mee moesten en de gemeente Wijk bij Duurstede was bezig met zonneplannen ontwikkelen voor de hele gemeente. Daar is een optelsom van gemaakt."

Gisteravond was er een informatiebijeenkomst voor de direct omwonenden en volgens Williams is daar positief gereageerd op de plannen. "We zijn van het begin af aan in overleg getreden met de buren die direct naast het zonnepark wonen. En we zijn gaan kijken; als we hier een heleboel zonnepanelen gaan neerzetten, wat willen jullie dan eigenlijk? Want we moeten goede buren van elkaar blijven."

Ook fruitbomen en picknicktafels
Uit de overleggen zijn een aantal dingen gekomen die meegenomen worden in de plannen. Zo komen er hoogstamfruitbomen in het gebied, een picknickplek en worden stukken natuur teruggebracht. "Zo proberen we eigenlijk iedereen tevreden te houden en er een heel mooi geheel van te maken."

Uiteindelijk moet er 10 tot 15 hectare aan zonnepanelen komen te liggen. Dat is genoeg voor het leveren van energie aan 5.000 tot 6.500 huishoudens, is de verwachting. "Dat is toch meer dan de helft van de inwoners van Wijk bij Duurstede", zegt Williams. De initiatiefnemers hopen snel zaken als subsidies en netaansluitingen te realiseren, zodat het zonnepark er over twee jaar al kan liggen.

Na de informatiebijeenkomst van gisteren voor de direct omwonenden, is er vanavond opnieuw een bijeenkomst voor overige ge´nteresseerden.

Brendan Williams van de Blue Bear Group over Zonnepark Wijkersloot


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -