RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Inspectie zoekt mensen die te maken hebben gehad met fraude door taalscholen

UTRECHT - De inspectie is op zoek naar mensen die ervaring hebben met frauderende taalscholen. Die informatie kan gebruikt worden in het strafrechtelijk onderzoek naar deze instellingen. Een van de taalscholen waar onderzoek naar gedaan wordt is Taalhorizon dat ook in Utrecht taalles geeft.

De inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) onderzoekt fraude die plaatsvond in de periode van 1 april 2016 tot nu. De recherche van de inspectie wil specifiek in gesprek komen met getuigen, slachtoffers of benadeelde partijen die meer kunnen vertellen over de manier waarop de taallessen bij deze scholen al dan niet gegeven zijn. Naast Taalhorizon richt het onderzoek zich ook op taalschool TCI Compiti.

Het vermoeden is dat de taalscholen onder meer valse facturen indienden. Ze declareerden bijvoorbeeld meer uren dan er daadwerkelijk les gegeven werd. Ook vermoedt de inspectie dat de taalscholen cursisten blanco contracten lieten tekenen, zodat de contracten later aangepast kunnen worden.


De taallessen zijn bedoeld voor immigranten. In Nederland is het verplicht om binnen drie jaar na aankomst in Nederland inburgeringsexamen te doen. Een taalschool helpt immigranten hierbij.

Voor de lessen krijgen inburgeraars een lening van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) van maximaal 10.000 euro tot hun beschikking. De taalscholen dienen de facturen voor de lessen direct in bij DUO en de dienst betaalt vervolgens de scholen uit. Asielmigranten hoeven als ze slagen voor het examen de lening niet terug te betalen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -