Onderzoeker UMC Utrecht krijgt 640.000 euro voor onderzoek naar hart- en vaatziekten

© ANP
UTRECHT - Onderzoeker Mervyn Vergouwen van het UMC Utrecht heeft een beurs van 640.000 euro gekregen. Met dat geld kan hij de komende jaren onderzoek doen naar hart- en vaatziekten.
Vergouwen onderzoekt levensgevaarlijke hersenbloedingen, die ontstaan als een uitstulping (aneurysma) op een slagader in het hoofd barst en een bloeding veroorzaakt. Op dit moment is niet goed te voorspellen wanneer zo'n aneurysma barst.
Vergouwen gaat onderzoeken of die voorspelling beter kan, door ontstekingen in de bloedvatwand van zo'n aneurysma in beeld te brengen met nieuwe MRI-techniek. Ook onderzoekt hij of bijvoorbeeld aspirine en bloeddrukverlaging kan voorkomen dat zo'n aneurysma groeit of barst.
Vergouwen doet hier al langer onderzoek naar. In onderstaande video vertelde hij daar al over.

Dekkerbeurs

Vergouwen krijgt het geld via een zogenoemde Dekkerbeurs. Dat is een persoonlijke onderzoeksbeurs voor getalenteerde wetenschappers. De beurs is vernoemd naar de oud-directeur van de Hartstichting, de heer Dekker. Het is de 34e keer dat zo'n beurs wordt toegekend.
De Hartstichting wil onderzoek stimuleren om hart- en vaatziekten te voorkomen en mensen met deze ziekten langer te laten leven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.