RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Van Straatnieuws verkopen tot bedreigen burgemeester Jan van Zanen: wie is 'Tinus' Koops?


UTRECHT - Met zijn felle protesten tegen de coronamaatregelen, heeft Martijn 'Tinus' Koops zich de afgelopen weken in de kijker gespeeld. In korte tijd verzamelde hij 8,5 duizend likes op zijn Facebookpagina 'Nederland in Opstand' en afgelopen weekend liep hij voorop bij het verboden protest in Utrecht. Maar er is ook een keerzijde. Zo wordt hij net na het weekend door de politie aangehouden wegens bedreiging van oud-burgemeester Jan van Zanen. "Hij drijft mee op een kettingreactie. Er is nu kennelijk niemand die hem even vastpakt en vraagt: waar ben je mee bezig?"

Veel inwoners van de stad Utrecht kennen Martijn vooral als een vriendelijke verkoper van Straatnieuws. Jarenlang verkoopt hij de daklozenkrant in Lombok en voor een supermarkt aan de Amsterdamsestraatweg.

Destijds staat hij bekend als een fijne verkoper, iemand die zich niet opdringt. Veel mensen geven hem graag een zakcentje of kopen een krant. "Hij was een graag gezien persoon", herinnert OndiepTV verslaggever Bert van Lienden zich. "Hij paste goed in ons programma omdat hij zo bekend was als Straatnieuws-verkoper."

Schokkende details
In een reportage die Van Lienden voor de lokale zender maakt, is Koops openhartig over zijn verleden en schuwt hij de schokkende details niet. Zo vertelt hij over het moment dat zijn vriendin bij een aanrijding om het leven komt, waarop Koops "in een acute psychose" de bestuurder van de auto te lijf gaat. "Op het moment dat je iemand daar op het asfalt ziet liggen die je heel erg dierbaar is, dan kan er weleens iets misgaan in je bovenkamer", zegt Koops in het interview met Van Lienden.Het lukt Koops om zijn leven beter op de rit te krijgen. Hij krijgt een baan, stopt met het verkopen van Straatnieuws en krijgt een woning in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, waar hij zich hardmaakt voor de strijd tegen straatvuil. Ook houdt hij bijzondere huisdieren: giftige slangen. In 2016 komt RTV Utrecht bij hem over de vloer. Uit de reportage wordt duidelijk dat hij heel goed weet hoe hij met de dieren moet omgaan. In datzelfde jaar verzet hij zich tegen een gemeentelijk verbod op exotische huisdieren, zoals zeeschildpadden, alligators en andere reptielen.

Koops in een reportage uit 2016 over zijn strijd tegen een verbod op reptielen


Megafoon in de hand
Ondertussen is Koops bij Straatnieuws uit beeld geraakt. Voor de reptielen blijft hij zich inzetten. Ook is hij sinds mei dit jaar actief als actievoerder tegen overheidsbeleid. Hij richt een Facebookgroep op, waarin hij onder meer strijdt tegen de coronamaatregelen, vóór een 'normaal bedrag voor de zorgverzekering', dichte grenzen en voor Zwarte Piet. Hij neemt deel aan veel protesten, waaronder de demonstratie in park Oog in Al van afgelopen zaterdag, waar hij als protestorganisator met de megafoon in zijn handen staat omringd door tientallen demonstranten.

Deze demonstratie in Utrecht wordt op voorhand verboden, omdat er aanwijzingen zijn dat hooligans gelieerd aan voetbalclubs naar Utrecht zouden komen om te rellen. Die zaterdag is er veel politie op de been in de stad en vijftien aanhoudingen volgen. Waarnemend burgemeester Peter den Oudsten zegt dat er bij enkele demonstranten ook tassen met stenen zijn aangetroffen. "Je kunt je dan wel een beetje voorstellen waarvoor dat bedoeld zou zijn geweest." De sfeer in Utrecht is wat gespannen, maar de meeste hooligans duiken op in Wageningen.

Demonstratierecht
Een dag voor deze demonstratie in Utrecht, vertelt Koops aan RTV Utrecht waarom hij ondanks een verbod toch de straat opgaat. "We hebben gewoon demonstratierecht." Hij geeft aan dat hij niet verwacht dat het rustig blijft in de stad en refereert naar het eerdere protest in Den Haag van 21 juni, waar de situatie uit de hand liep en gevechten ontstonden tussen politieagenten en demonstranten. "Zo'n pak slaag kunnen ze zo weer krijgen."

Ik schrik hiervan, ik maak mij zorgen"
Frank Dries, hoofdredacteur Straatnieuws

'Waar ben je mee bezig?'
Straatnieuws-hoofdredacteur Frank Dries schrikt wanneer hij over Koops activisme en deze uitspraken hoort. Hij kent Koops van vroeger en hoopt door een interview met RTV Utrecht wat relativering bij Koops teweeg te brengen: "Martijn is een goeie vent. Ik schrik hiervan. Ik denk... ik maak mij zorgen."

Volgens Dries is "de Martijn van nu niet de Martijn die het Straatnieuws verkocht". Hij omschrijft Koops als 'puntig' maar met het hart op de goede plek. "Met alle verkopers maak ik weleens rare dingen mee. Hij heeft weleens gezegd dat hij een gebroken been had, een dag later liep hij gewoon als een kieviet het kantoor binnen. Bij sommigen loopt fantasie en werkelijkheid soms vreemd door elkaar heen."

Hij ziet de situatie van 'Tinus' nu met lede ogen aan: "Hij wordt nu gemaakt door de media. Hij drijft mee op een kettingreactie. Er is nu kennelijk niemand die hem even vastpakt en vraagt: Waar ben je mee bezig?"

'Baksteen in zijn nek'
Martijn Koops is gisteren door de politie aangehouden. Hij zou een paar weken geleden in een video hebben gezegd dat voormalig burgemeester Jan van Zanen "een baksteen in zijn nek zou krijgen". Op 6 november moet hij bij de rechtbank voorkomen op verdenking van de belediging en bedreiging aan het adres van Jan van Zanen en het negeren van het demonstratieverbod. Het OM ziet, ondanks het geweld dat Koops in het verleden naar eigen zeggen heeft gepleegd, geen reden om hem in voorlopige hechtenis te nemen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -