Rhenens schilderij duikt na 140 jaar op

RHENEN - Op een veiling in Utrecht is een tot nu toe onbekend schilderij van Rhenen opgedoken. Het gaat om 'Gezicht op de Rijnpoort te Rhenen' van Johannes Franciscus Christ. Hij schilderde het rond 1838.
'Gezicht op de Rijnpoort te Rhenen' van J.F. Christ
'Gezicht op de Rijnpoort te Rhenen' van J.F. Christ © Veilinghuis Peerdeman Utrecht
Het schilderij was ruim 140 jaar aan de aandacht verdwenen, maar dook in juni op tijdens een veiling. Het werd daar gepresenteerd als negentiende eeuws gezicht op een poortbebouw bij een stad, door een meester uit de Hollandse School. Wie die meester was en om welke stad het ging was onbekend.
Een conservator herkende de stadspoort van Rhenen op het doek en begon een onderzoek. Daarin ontdekte hij waar het schilderij vandaan kwam en wie het gemaakt had. Onder meer uit de resten van de signatuur kon worden opgemaakt dat het om Christ ging.

Rembrandt

De Nijmeegse kunstenaar schilderde regelmatig in de Rijnstreek. Hij was één van de laatste kunstenaars die de stadspoort in Rhenen in beeld bracht, want in 1841 werd de poort gesloopt. Het was voor veel schilders een gewild object om vast te leggen. De beroemdste kunstenaar die de Rijnpoort schilderde was Rembrandt, rond 1652/1653.
Tot 1878 was 'Gezicht op de Rijnpoort te Rhenen' op verschillende plekken te zien. Toen ging het op een veiling in Amsterdam onder de hamer. Een onbekende koper kocht het werk voor 29 gulden. In de ruim 140 jaar daarna was het onduidelijk waar het schilderij was, tot de Utrechtse veiling vorige maand.

Maandag, wasdag?

Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Rhenen heeft het schilderij aangekocht en Stadsmuseum Rhenen krijgt het werk in permanente bruikleen. De stichting en het museum noemen de vondst een belangrijke aanwinst voor Rhenen. "Het werk van Christ draagt er aan bij dat we weten hoe Rhenen er indertijd uitzag. Wie iets langer naar het grote schilderij kijkt, ontdekt ook leuke details. Zo zie je mensen met elkaar in gesprek in de Rijnstraat, waarop Stadsmuseum Rhenen uitkijkt. En er hangt was te drogen aan een lijn boven de stadsmuur. Was het maandag, wasdag, in Rhenen?"
Het kunstwerk wordt de komende tijd schoongemaakt door een restaurator. Vanaf half september is het schilderij te zien in het Stadsmuseum Rhenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.