Domtoren heeft vanaf vrijdag een lift: grote wens komt uit voor rolstoeler Thom (24)

UTRECHT - De bezoekerslift langs de Domtoren gaat overmorgen voor het eerst omhoog. Een kaartje is een stuk duurder, maar wie hem neemt staat wel binnen drie minuten boven.
De Domtoren staat in de steigers.
De Domtoren staat in de steigers. © Utrecht Marketing
De bezoekerslift maakt het ook voor mensen die niet kunnen lopen of slecht ter been zijn mogelijk om de top van de hoogste kerktoren van Nederland te bereiken. De 24-jarige Thom Stulen gaat vrijdag om 12.00 uur als eerste naar boven met de nieuwe lift. Het is een grote wens van hem om eens bovenop de toren over de stad uit te kijken, maar omdat hij moeilijk kan lopen en afhankelijk is van een rolstoel was dit tot nu toe niet mogelijk.
Via sociale media is het publiek gevraagd dierbaren aan te dragen die het verdienen om als eerste omhoog te gaan. Er kwamen zo'n vijfhonderd inzendingen binnen en maar liefst 39 mensen gunden Thom de primeur.
Uitkijkpunt Domtoren.
Uitkijkpunt Domtoren. © Domtoren.nl
De lift komt uit bij een uitkijkpunt op honderd meter hoogte, bovenop de gigantische restauratiesteigers die de Dom de komende jaren aan het zicht onttrekt. Volwassen betalen 17,50 voor een lift-ticket, met de trap (465 treden) kost een kaartje 10 euro.
De lift wordt geëxploiteerd door Utrechts Marketing en is gerealiseerd door de gemeente Utrecht, a.s.r. en de Stichting Utrechts EigenDom. Een deel van de opbrengst van de tickets komt ten goede aan de restauratie van de Domtoren.
De lift had 4 april al geopend moeten zijn. Het feest ging toen niet door als gevolg van de corona-uitbraak. Bezoekers moeten zich nu wel houden de RIVM-richtlijnen, zoals afstand houden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.