Berucht zelfmoordspel duikt op in Maarssen: 'Het is echt niet grappig'

Het 'gezicht' van de Blue Whale Challenge.
Het 'gezicht' van de Blue Whale Challenge. © Politie
MAARSSEN - De Blue Whale Challenge is terug van weggeweest, waarschuwt de politie. Het is een bizar internetspel waarbij jongeren via Instagram, TikTok of Snapchat gevaarlijke opdrachten krijgen, bijvoorbeeld zichzelf verwonden. De laatste opdracht is zelfmoord plegen. "Als politie maken we ons hier ernstig zorgen om."
Ook in de regio Utrecht worden jonge kinderen en tieners benaderd. Zo kreeg de 15-jarige dochter van Virginia uit Maarssen een direct message via Instagram. De verzender vroeg haar om een foto van haar gezicht. "Ik ga 'sihr' (tovenarij) op je doen", schrijft hij. Ook moest de dochter van Virginia een scheermes en een emmer pakken en vroeg de verzender haar om een foto van iemand die ze 'heel erg haat'. "Ik kan zijn leven verpesten", stuurt de persoon achter het account.
Directe messages die de dochter van Viriginia binnenkreeg.
Directe messages die de dochter van Viriginia binnenkreeg. © Virginia
Moeder Virginia vindt het doodeng. "Mijn dochter zat aan tafel en kreeg die berichten binnen. Ze herkende de challenge nog van een paar jaar geleden en vertelde dit aan me. Onder mijn toezicht is ze toen even in gesprek gegaan om te kijken wat dit account wilde. Ik heb het daarna bij de politie gemeld", vertelt ze. "Ook bij vrienden van mijn dochter is dit gebeurd. Ze worden gewoon via direct message benaderd. Ze moeten erm lachen en vinden het grappig, maar dat is het zeker niet. Er zijn ook kinderen die niet goed in hun vel zitten. Er zal er maar eentje zijn die dit serieus neemt."

Onder druk

Volgens de politie worden kinderen en jongeren door de personen achter de Blue Whale Challenge-accounts bang gemaakt en onder druk gezet. Zo zouden de daders weten waar de slachtoffers wonen als opdrachten niet worden uitgevoerd. Onzin, stelt de politie. "Als jij geen persoonlijke informatie geeft, kunnen zij hier ook niet achterkomen."
De politie adviseert printscreens te maken van accounts die vreemde verzoeken doen en ze daarna te rapporteren en te blokkeren. "Als er bedreigingen worden geuit, meld dit bij ons en bij je ouders of een ander volwassen persoon die je vertrouwt."

'Dodelijk spel'

In 2017 dook het gevaarlijke spel ook al op in Nederland. "De Blue Whale Challenge is ook wel bekend onder de naam Blue Whale Game en is een dodelijk spel dat gespeeld wordt via social media. Dit spel bestaat uit 50 opdrachten waarvan de laatste zelfmoord is", stelt 113 zelfmoordpreventie.
Het vermoeden bestaat dat de naam Blue Whale Challenge is gebaseerd op blauwe vinvissen, die soms massaal zelfmoord lijken te plegen in navolging van elkaar. De challenge zou zijn overgewaaid uit Rusland. "Maar ondertussen komen uit verschillende landen berichten over jongeren die effectief betrokken zijn in online groepen die elkaar aanzetten tot zelfbeschadigend gedrag."
Op de site van 113 zelfmoordpreventie staan tips over wat je kunt doen als je je zorgen maakt over iemand van wie je vermoedt dat die meedoet aan de Blue Whale Challenge. Ook staan er adviezen voor mensen die er zelf aan meedoen.
Moeder Virginia heeft er inmiddels met haar dochter over gepraat en uitgelegd wat ze moet dan als ze dit soort berichten krijgt. "En ik hoop dat er nu veel aandacht voor dit gevaarlijke spel komt, zodat het ophoudt. Het account dat mijn dochter benaderd is inmiddels gerapporteerd, meer kan je niet doen."
Mocht u zelf hulp nodig hebben: neem dan contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Dat kan via telefoonnummer 0900-0113 of de website van 113.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.