Huilende verdachte in phishingzaak vreest kogel van opdrachtgevers

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - "Als ik moet opdraaien voor anderen dan moet dat maar. Als ik maar geen kogel om mijn oren krijg, of dat mijn moeder iets wordt aangedaan!" Met die woorden onderstreepte een huilende verdachte in een omvangrijke phishingzaak zijn weigering om vandaag in de Utrechtse rechtbank de namen van zijn opdrachtgevers en medeplegers te noemen.
De officier van justitie was echter onverbiddelijk en eiste vier jaar gevangenisstraf tegen de 25-jarige Chris B. uit Diemen, waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Naast de verdenking van phishing, vindt het Openbaar Ministerie ook witwassen en vuurwapenbezit bewezen. Ook zou hij het van bankrekeningen weggesluisde geld moeten terugbetalen.

Twee ton gestolen

B. wordt beschuldigd van diefstal van ruim 200.000 euro van 22 rekeninghouders van de Rabobank, ING, ABN Amro en de Van Lanschot Bank. Ze kregen e-mails waarmee ze werden overgehaald om een hyperlink naar een valse website aan te klikken, waarop ze hun inloggegevens moesten invullen. Daarnaast werden uit naam van de banken sms'jes verstuurd met de mededeling dat hun bankpas verlopen was en zij die moesten doorknippen en opsturen voor demontage.
Later merkten de opgelichte rekeninghouders dat er flinke bedragen van hun rekeningen waren afgeschreven en weggesluisd; van enkele tientjes tot tienduizenden euro's.

Op heterdaad

B. woont nog bij zijn moeder en werd 5 maart 2019 op heterdaad betrapt, toen het politieteam dat hem had opgespoord een inval deed. Een wifi-router waarmee phishing-sms'jes werden verstuurd, bleek op zijn adres te zijn geregistreerd. Op het moment van de inval zat hij achter zijn laptop en zou hij bezig zijn geweest om de inloggegevens van klanten van Van Lanschot te bemachtigen.
Mensen weten wat je kan, gebruiken en misbruiken dat en houden je onder de duim. Dat is nou eenmaal zoals je zaken doet op straat.
Verdachte over opdrachtgevers
Bij de verdachte zijn meerdere laptops, harde schijven en USB-sticks in beslag genomen. Daarop zijn lijsten met namen, rekeningnummers en pincodes gevonden en software waarmee ingebroken kan worden in websites van banken. Ook had hij programma's voor het maken en uploaden van phishingwebsites en 13 telefoons die onder meer gebruikt zouden zijn om frauduleuze sms-berichten te versturen. Op een laptop van B. vond de politie ook nog de persoonsgegevens van honderdduizenden particulieren in Nederland en België.

Angst voor wraak

Chris B. heeft sinds zijn aanhouding steeds gezwegen over de verdenkingen en legde vandaag in de Utrechtse rechtbank voor het eerst een gedeeltelijke bekentenis af. Hij beweerde dat hij slechts de computerservers had beheerd van een aantal opdrachtgevers, waarvan hij de namen vanwege zijn eigen veiligheid niet wilde noemen. Zij zouden hem hebben benaderd toen hij in app-groepen contact zocht voor zijn eigen IT-bedrijfje.
Het zou gaan om mensen die er niet voor terugdeinzen om vuurwapens te gebruiken en hem onlangs nog zouden hebben bedreigd door het woord "headshot" op zijn garagedeur te spuiten. Op de auto van zijn moeder zou als waarschuwing een bivakmuts zijn neergelegd. Bij de verdachte thuis werden een geladen vuurwapen en een stroomstootwapen gevonden. Die zou hij voor zelfverdediging hebben aangeschaft.

Uitmelken en witwassen

De verdachte gaf vandaag wel toe dat hij wist dat zijn opdrachtgevers zich met phishing bezighielden, maar zegt dat hij zelf niet actief was met phishing en het leeghalen van bankrekeningen. Het OM gelooft daar echter niets van. In chatgesprekken met andere verdachten spreekt B. over het "uitmelken" van een slachtoffer en geeft hij anderen instructies, stelde de officier van justitie.
Chris B. zegt dat hij van zijn opdrachtgevers per klus 50 tot 1000 euro kreeg, dat zou zowel in cryptogeld als cash zijn betaald. Volgens het OM heeft B. 66.000 euro contant gestort op zijn eigen bankrekening en die van zijn moeder, waarvan hij de herkomst niet kan verklaren. Met het geld dat hij met phishing verdiende, zouden twee auto's en luxe goederen zijn gekocht. Het OM vindt daarom ook witwassen bewezen.

In de knel

Volgens de advocaat van B. zit zijn cliënt in de knel en heeft hij zo eerlijk mogelijk verklaard over zijn rol in de phishing-zaak. Die zou veel kleiner zijn geweest dan het OM stelt. Ook vindt de verdediging dat niet alle aangiftes van gedupeerden aan de verdachte zijn toe te schrijven. De advocaat vindt de geëiste celstraf en het bedrag dat B. zou moeten terugbetalen dan ook veel te hoog. Chris zelf bood aan alle gedupeerden zijn excuses aan. Hij zei het vonnis van de rechtbank te zullen accepteren en zijn leven te beteren.
De rechtbank doet in verband met de complexiteit van de zaak en de zomervakantie pas op 26 augustus uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.