Inwoners Soest woest door bedrijfspandenuitzicht: 'het is hier net een desolaat industrieterrein'

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
SOEST - Bewoners van de Soestse wijk Boerenstreek zijn niet te spreken over de transformatie van industrieterrein Soestdijkse Grachten. In drie jaar tijd is het voorheen groene uitzicht bebouwd met grote, grijze bedrijfspanden. "We zijn behoorlijk boos ja", zegt Martin van Arendonk, voorzitter van de bewonersvereniging.
De gemeente Soest heeft in 2013 het bestemmingsplan voor het industrieterrein Soestdijkse Grachten aangepast. Dat zorgde ervoor dat de groenstrook met weiland sinds 2017 plaatsmaakte voor grote bedrijfspanden.
Soesters boos over uitzicht op grauwe bedrijfspanden

Geluidsoverlast

Sindsdien ziet de buurt het ooit groene uitzicht veranderen in een grauwe horizon, met alle gevolgen van dien. "Milieuoverlast, geluidsoverlast, lichtoverlast. En 's avonds is het hier net een desolaat industrieterrein", stelt Van Arendonk.
Saskia en Jannes Bosma wonen tegenover een elf meter hoge en 65 meter lange loods op de Dorresteinweg, dat daar een aantal jaar geleden is geplaatst. Het geluid van het vele verkeer dat door de straat rijdt, weerkaatst tegen de metalen beplating van het gebouw, richting hun huis op de Sloothaak. "Onze dochter kan niet in slaap komen als het raam openstaat", aldus Saskia. "En ik heb voor de ventilatie op zolder airconditioning geplaatst, want het raam kan niet meer open", vult Jannes aan.

Lichtoverlast

Even verderop aan de Sloothaak wonen Karin en Edgar van Meggelen. Voor hun huis staat niet zo'n grote loods, maar een pand met twintig bedrijfsunits. Het aan- en afrijdende verkeer zorgt ook voor veel geluidsoverlast, maar ook voor veel lichtoverlast door koplampen die naar binnen schijnen. "De gordijnen aan de voorkant zijn vaak dicht. Dat is eigenlijk niet hoe je in een huis zou moeten willen wonen", vindt Edgar.
Martin van Arendonk heeft nog geluk, want zijn uitzicht is nog niet volgebouwd, al duurt dat niet lang meer. "Ook dit gaat gesloopt worden. Hier moeten nog twee panden met in totaal 39 units komen." Dat zou volgens de buurtbewoners nog meer verkeer opleveren, waarmee het drukker en gevaarlijker wordt.

'Mosterd na de maaltijd'

Najib Abdalla is een van de ondernemers die zo'n bedrijfspand op de Dorresteinweg wil gaan realiseren. Hij vindt de klachten van de buurt "mosterd na de maaltijd". "Ja, het was vroeger een groene strook, maar dat is in het bestemmingsplan omgezet naar een industrieterrein. Als ze dat niet wilden, hadden ze toen bezwaar aan moeten tekenen."
Volgens Abdalla maakt de buurt de gemeente alleen maar bang. "Je wordt continu gepest. Wij willen gewoon hard werken en werkgelegenheid creëren."

'Belachelijk'

Toch vinden de buurtbewoners dat er nu wat moet gebeuren. Zo hebben ze een aantal scenario's bij de gemeente neergelegd om de overlast te beperken. Maar een aantal voorstellen om het bestemmingsverkeer naar de achterkant van het terrein te leiden en meer groen als geluidswal te plaatsen, haalde het niet. Volgens het college is daar geen geld voor.
En dus blijft het voorlopig bij een paar extra struiken om de groene laan met bomen tussen de bedrijfspanden en de woningen op te vullen. "Belachelijk", vindt Van Arendonk. Hij hoopt dan ook dat de gemeente nog eens wil nadenken over andere oplossingen. "Dat bestemmingsplan is nu vastgesteld, daar zijn fouten in gemaakt. Erken dat gewoon, neem je verantwoordelijkheid en los de problemen hier op."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.