Moet de provincie in tijden van crisis geld uitgeven of op zak houden?

De laatste vergadering voor de coronacrisis uitbrak
De laatste vergadering voor de coronacrisis uitbrak © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - In Provinciale Staten is bij het bespreken van de kaderbrief opnieuw discussie ontstaan over het uitgavenpatroon van de provincie. De rechtse oppositie, met de VVD voorop, vindt dat er te veel reserves worden opgemaakt terwijl er grote onzekerheid is over het verloop van de coronacrisis. Financieel gedeputeerde Robert Strijk vindt dat investeringen ook in deze tijd nodig blijven.
Het is niet voor het eerst dat de oppositie vraagtekens zet bij uitgaves van het provinciebestuur. Tijdens de begrotingsbehandeling van vorig jaar sprak de VVD van een 'plunderbegroting'. Ook vandaag viel dat woord een aantal keer bij de rechtse oppositie. Maar de gedeputeerde wil niet van zijn bestedingspatroon afwijken, mede omdat jaarrekeningen positieve resultaten laten zien.

Zorgen

"We maken ons grote zorgen over het beleid dat deze coalitie heeft ingezet en voortzet in deze bijzondere omstandigheden", zegt Statenlid Vincent Janssen. "Onze reservepositie lijkt riant, maar wij zijn bang dat de provincie meer geld uitgeeft dan het uiteindelijk heeft."
"Een normale boekhouder zou zeggen in deze tijd: laten we even wachten tot we weten waar we staan als deze crisis voorbij is", aldus t PVV'er René Dercksen. Forum voor Democratie sluit zich daarbij aan. "Gemeenten staat het water aan de lippen, de rijksoverheid stevent af op een record tekort maar deze provincie gaat door alsof er niets aan de hand is", stelt Statenlid Ted Dinklo.

Andere lasten en inkomsten

Partijen vrezen verder dat het RIjk vanwege eigen tekorten door de coronacrisis gaat snoeien in de bijdrages van het provinciefonds. Dat is de belangrijkste inkomstenbron voor een provincie.
Een andere manier waardoor er geld binnenkomt is via de motorrijtuigenbelasting, ook wel de opcenten genoemd. Inwoners van Utrecht betalen na Noord-Holland het laagste bedrag hiervoor. Hoewel het niet met zoveel woorden in de kaderbrief wordt genoemd, staat de deur op een kier om deze belasting te verhogen, mocht er extra geld nodig zijn. Vooral de VVD krijgt van dat idee al rillingen.

Voldoende reserves

"Ik wil het beeld rechtzetten dat het altijd slecht is als reserves afnemen. Dat is niet zo", reageert gedeputeerde Strijk. Hij grijpt de grote renovatie aan de tram naar Nieuwegein en IJsselstein aan als voorbeeld.
Volgens Strijk neemt door de investering, waar jarenlang miljoenen voor is gespaard, de reserves inderdaad af, maar heeft dat geld wel een bestemming. De bestuurder is van mening dat je het dan niet op zak moet houden. Ook de reserves zonder een bestemming zijn volgens hem ruim genoeg om op in te kunnen teren.
De coalitiepartijen vallen Strijk bij en vragen de oppositie vertrouwen te hebben in het begrotingsbeleid. Onder andere Henriette Rikkoert van de ChristenUnie wil niet dat de provincie een spaarvarken blijft en D66'er Marc de Droog gaf ook aan dat er geld op de bank staat waar niets mee wordt gedaan. Het CDA gaf vorig jaar al aan veel ongebruikte geldpotjes op "de rommzelzolder van de VVD" aangetroffen te hebben en zegt "eëel te kunnen begroten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.