Prinsessen schrijven brief over herontwikkeling Soestdijk: 'Geschokt over woningbouwplannen'

BAARN - Prinses Irene en prinses Margriet hebben zich gemengd in de discussie rond de herontwikkeling van landgoed Soestdijk. In een brief schrijven zij 'geschokt' te zijn over de plannen om woningen te bouwen in de natuur rond de marechausseekazerne.
De prinsessen zijn dochters van koningin Juliana en prins Bernhard, die van 1937 tot aan hun dood in 2004 in Paleis Soestdijk woonden. Drie van de vier kinderen van Juliana en Bernhard werden geboren in het paleis.
Mijn zuster Margriet en ik zijn geschokt bij het lezen dat de nieuwe eigenaren van het landgoed Soestdijk het oude Borrebos willen aantasten en ook het inmiddels lege marechausseterrein willen gebruiken om nieuwe woningen te bouwen
Prinses Margriet en prinses Irene
"Onze grootmoeder en moeder hechtten een groot belang aan het zoveel mogelijk behouden van bos; dat was ook de reden dat een en ander werd vastgesteld in de erfpachtovereenkomst indertijd. Wij staan daar volledig achter", staat er in de brief. "Zeker in deze tijd weten wij allen hoezeer dit van belang is!", schrijft prinses Irene, ook namens haar zus.
"In een tijd waarin eerder wordt gezocht naar mogelijkheden om bossen aan te planten, is het kappen van bomen op zijn minst onwenselijk. En zeker niet een bebouwing in een oud bosgebied. Wij steunen daarom degenen die het Borrebos willen beschermen en zouden daaraan toe willen voegen dat wij het ook belangrijk vinden om de natuur terug te geven aan zichzelf op het voormalige kazerneterrein."

Bestemmingsplan

De gemeenteraad van Baarn debatteerde vanavond over het voorontwerp van het bestemmingsplan van het landgoed. Fractievoorzitter Kees Koudstaal (BOP) had de prinsessen daarom om een reactie gevraagd omdat zij jarenlang op het landgoed hebben gewoond en daar een deel van hun jeugd hebben doorgebracht. Volgens het raadslid ontving hij vanochtend een reactie en die las hij voor aan de raad.
Raadslid Koudstaal leest de brief van de prinsessen voor.
Raadslid Koudstaal leest de brief van de prinsessen voor. © Caspar Huurdeman
Volgende week wordt er een beslissing genomen over het voorontwerp van het bestemmingsplan voor Paleis Soestdijk en het bijbehorende landgoed. Bekijk hieronder een sfeerimpressie van de geplande woningen en het hotel rond Paleis Soestdijk:
Eerste sfeerimpressie van woningen rond Paleis Soestdijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.