Baarn lijkt in te stemmen met plan voor Paleis Soestdijk

© MeyerBergman Erfgoed Groep
BAARN - Het lijkt erop dat een meerderheid van de Baarnse gemeenteraad gaat instemmen met het voorontwerp bestemmingsplan voor Paleis Soestdijk. Dat bleek gisteravond tijdens een debat over het paleis. Het plan maakt naast de restauratie van het monument onder meer ook tachtig appartementen en een hotel mogelijk.
Wel lijkt de gemeenteraad nog een paar aanpassingen te willen doen aan de plannen. Net als de insprekers, die vorige week van zich lieten horen, hebben ook de raadsleden nog zorgen over verschillende onderdelen van het plan. Vooral de gevolgen voor de natuur en het verkeer zijn een aandachtspunt.

Verkeersproblemen

De raad vreest dat de vele bezoekers die het paleis straks zal aantrekken voor verkeersproblemen gaan zorgen. Zeker als er evenementen worden georganiseerd zal de druk op de doorstroming en de parkeerplaatsen mogelijk te groot worden. Ook de oversteek over de Amsterdamsestraatweg zien veel raadsleden als een gevaarlijk punt. "De vouwen worden daar bijna uit je pantalon gereden", zei Tino Schouten van VoorBaarn.
Toch is invloed uitoefenen op de toekomstige verkeerssituatie lastig. Het gaat voornamelijk over provinciale wegen, waardoor de provincie uiteindelijk beslist. Wel hoopt de raad dat bezoekers van het paleis straks zoveel mogelijk met het openbaar vervoer of de fiets komen. Verschillende partijen willen dat de eigenaar van het paleis hiervoor gaat zorgen. "Dat past ook bij het duurzame en innovatieve plan van de MeyerBergman Erfgoed Groep", reageerde Mark Eijbaard van de PvdA.

Natuur

De natuur rond het paleis was ook een belangrijk onderdeel van het debat. Zo zijn er verschillende partijen van mening dat het weiland langs de Praamgracht te waardevol is om te gebruiken als parkeerterrein. En is ook het geluid van evenementen een zorg voor de raadsleden. Daarom moet volgens hen goed worden vastgelegd hoeveel en wat voor soort evenementen worden toegestaan op het landgoed.
De omstreden woningbouwplannen van de eigenaar werden dit keer onder meer als 'acceptabel' beschreven. Terwijl er met de aangepaste plannen nog steeds niet wordt voldaan aan de eisen die de raad eerder stelde. Toen werd besloten dat er alleen gebouwd mag worden op de plek van de voormalige Marechausseekazerne.
Dat er nu toch woningen in het Borrebos ernaast komen is vooral voor GroenLinks en de Baarnse Onafhankelijke Partij (BOP) een doorn in het oog. "De eigenaar heeft lak aan de wensen van de gemeenteraad", zei Kees Koudstaal van BOP. Hij wees erop dat de plannen van de eigenaar steeds groter worden. "Als we hiermee instemmen dan groeit Rupsje Nooitgenoeg uit tot een schadelijke nachtvlinder." Koudstaal citeerde gisteravond een e-mail waaruit blijkt dat ook de prinsessen Irene en Margriet, ooit bewoners van Soestdijk, voor het beschermen van het oude bos zijn.

Vertrouwen

Toch zien ook de meest kritische partijen de voordelen. "We gooien de plannen niet bij voorbaat in de prullenbak", zei Heidi van Otten van GroenLinks. "Dan hebben we alleen maar verliezers, dat realiseer ik mij ook." Bijna alle partijen zijn blij dat er een partij is die geld wil investeren in Paleis Soestdijk. Zij zien het paleis liever niet terug in de handen van het rijk. "De rijksoverheid heeft het paleis verwaarloosd", aldus Rik van Hardeveld van het CDA. "Wij hebben vertrouwen in de MeyerBergman Erfgoed Groep."
De gemeenteraad is dan ook blij dat het paleis en het landgoed straks worden gerestaureerd. "En niet van geld van de belastingbetaler", voegde Tino Schouten van VoorBaarn er aan toe. Het paleis krijgt na de restauratie een nieuwe moderne bestemming. De gemeenteraad hoopt dat dit kansen biedt voor Baarn en Soest om mee te profiteren. Suzanne Oortman Gerlings van de VVD: "Wij omarmen de mogelijkheid die voor ons ligt."
De gemeenteraad beslist op 15 juli over het voorontwerp bestemmingsplan Paleis Soestdijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.