Utrechtse raad beslist over omstreden windmolens in polder Rijnenburg

© Google Maps
UTRECHT - De Utrechtse politiek beslist vandaag of er windmolens en zonnepanelen mogen komen in de polder Rijnenburg. Omwonenden vrezen overlast, maar energiebedrijven staan al klaar om te gaan bouwen. "De geluidsoverlast is beperkt. Als het waait, dan heb je ook geluid, want dan ritselen de bomen."
Polder Rijnenburg tussen Nieuwegein en De Meern is al jaren een punt van discussie: wat moet hier komen? Het werd lange tijd gezien als dé locatie waar Utrecht een nieuwe woonwijk zou gaan bouwen en daarom werd de boerengrond in de jaren negentig massaal opgekocht door projectontwikkelaars. Het gebied werd vervolgens aangewezen als pauzelandschap, waar op termijn dan weer gebouwd zou kunnen gaan worden. Maar inmiddels wil een deel van de raad er eigenlijk helemaal niet meer bouwen, nieuwe woningen moeten vooral binnenstedelijk worden gerealiseerd. Wat moet er ondertussen met de polder gebeuren?

Energielandschap

Het Utrechts college wil in de polder acht windturbines plaatsen en een groot aantal zonnepanelen, zo'n 230 hectare. Die moeten worden gebouwd door energiecoöperaties en energiebedrijven, en die kunnen niet wachten om te beginnen. "In Utrecht is maar 2 procent van de energie die we gebruiken duurzaam. Dat moet natuurlijk ontzettend omhoog. Dus we moeten onze eigen verantwoordelijkheid nemen", zegt Joost Brinkman van Rijne Energie. Die windmolens kunnen volgens hem samen met de zonnevelden ongeveer 90.000 huishoudens van elektriciteit voorzien, dat is ongeveer de helft van alle Utrechtse huishoudens
Maar de plannen stuitten vanaf het prille begin op fel verzet van binnen en rondom de polder. De actiegroep 'Buren van Rijnenburg en Reijerscop', bijvoorbeeld, vreest vooral de komst van de 235 meter hoge windmolens. Die zouden zorgen voor geluidsoverlast, horizonvervuiling, slagschaduw en waardevermindering van woningen. Pieter van Veenen van de actiegroep rekent voor dat bewoners "in een strook van 500 meter" geluidsoverlast kunnen ervaren. Daarachter krijg je tot zeker 1300 meter nog "hoorbaar geluid, vooral in de nacht."
Volgens Joost Brinkman van Rijne Energie zal dat dus wel loslopen. "Kijk, ik ontken niet dat er geluid zal zijn. Maar op het moment dat je hier woont en je woont achter een snelweg ... De hoeveelheid geluid is uiterst beperkt. En als het waait heb je ook geluid. Dan ritselen de bomen."

Woningnood

De Tweede Kamer wil eigenlijk dat er snel huizen gebouwd gaan worden, want dat zou een deel van de woningnood in de Randstad wegnemen. Ook de VVD in de gemeenteraad wil zo snel mogelijk huizen in de polder, maar dan wel zonder die hoge windmolens. De energie moet dan vooral komen van de zonnepanelen. Volgens Pieter van Veenen zou dat moeten kunnen: "Hier in de polder kunnen we 160 gigawattuur opwekken en elders in de stad gaan ze in de komende tien jaar ook nog 170 gigawattuur opwekken. Dan heb je 330.000 gigawattuur, genoeg voor 100.000 huishoudens. Met zonne-energie alleen al kan Utrecht aan de klimaatdoelen voldoen."
De windmolens die nu ingetekend staan zijn 235 meter hoog, twee keer de Dom, dus. Het zou wellicht ook kunnen met lagere molens, maar dan heb je er weer meer nodig. "Hoge molens vangen veel wind", zegt Brinkman. Bovendien is het volgens hem geen 'of-of-keuze': "Windmolens kunnen prima samen met woningbouw en met twee windmolens wek je al genoeg elektriciteit op voor al die 22.000 nieuwe woningen."
Vanavond praat de Utrechtse gemeenteraad erover en er lijkt vooralsnog een meerderheid te zijn voor de komst van het energielandschap. Onder voorwaarden willen de coalitiepartijen GroenLinks, D66 en ChristenUnie windmolens en zonnepanelen in Rijnenburg en Reijerscop toestaan. Zij krijgen daarin bijval van enkele kleine oppositiepartijen.
Wat moet er komen in polder Rijnenburg? Verslaggever Robert Jan Booij is ter plekke
Verslaggever Robert Jan Booij praat in de polder met voor- en tegenstanders van windmolens

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.