Coronaprotocol KNVB: haast militaire operatie om voetbal met publiek mogelijk te maken

ZEIST/UTRECHT - Als de eredivisie en eerste divisie weer van start gaan, krijgen de voetbalclub te maken met een haast militaire operatie. Dat blijkt uit het protocol dat de voetbalbond KNVB vandaag openbaar heeft gemaakt, voor de start van het voetbalseizoen eind augustus.
In het protocol staan alle richtlijnen en maatregelen waarmee de clubs rekening moeten houden. En het biedt handvatten bij het veilig spelen van wedstrijden met beperkt publiek. De focus ligt op het organiseren van wedstrijden waarbij zo veel mogelijk publiek aanwezig kan zijn binnen de huidige coronamaatregelen. De KNVB omschrijft de huidige situatie als 'plateau 6'. Deze fase geldt zolang spelen met volledig gevulde stadions nog niet toegestaan is. Dit als tussenstap naar de uiteindelijk gewenste volle en sfeerrijke stadions (plateau 7) en om te voorkomen dat wordt teruggevallen naar 'plateau 5' (wedstrijden zonder publiek).

Nog geen duidelijkheid over aantallen toeschouwers

Hoeveel supporters de clubs daadwerkelijk in de stadion mogen toelaten blijft onduidelijk. De KNVB geeft in het protocol aan dat dit per stadion verschillend is. De bond is van mening dat er ook geen universeel percentage te koppelen is aan de vulgraad van de verschillende stadions.
Hoe vol de tribunes straks zullen zijn is nog onduidelijk
Hoe vol de tribunes straks zullen zijn is nog onduidelijk © FCUtrecht.nl
Dat betekent dat clubs zelf op zoek moeten naar rekenmodellen om aan de zogenaamde 'safe capacity' te komen. De bond geeft wel aan dat dit ergens tussen de 20 en 40 procent van de normale capaciteit zal liggen. In het geval van FC Utrecht gaat het dan om ergens tussen de 4.750 en 9.500 toeschouwers per wedstrijd. Op dit moment zijn er 6.946 seizoenkaarten verkocht. Uitsupporters mogen in dit stadium nog niet aanwezig zijn.
Voor FC Utrecht zit er nog wel een adder onder het gras. Staanplaatsen mogen niet worden gebruikt. De club heeft echter kortgeleden een groot deel van de Bunnikside omgebouwd tot staantribune. In overleg met locale overheden mogen de stoeltjes tijdelijk worden teruggeplaatst.

Gezondheidscontroles aan de stadionpoorten

De 'happy few' die de wedstrijd bij mogen wonen zullen voor de wedstrijd medisch gecontroleerd worden. Tevens zullen supporters een reeks gezondheidsvragen moeten beantwoorden. Mocht hierbij twijfel ontstaan over de gezondheid van een supporter dan mag deze het stadion niet in.
De KNVB adviseert in het protocol verder om het fouilleren van supporters op wapens en verboden voorwerpen bij de ingang te doen in overleg met de lokale autoriteiten. Daarbij moet onder meer beschermende kleding gedragen worden. Overigens denkt de KNVB wel dat door de lagere bezoekersaantallen het risico op het gebruik en meenemen van deze voorwerpen afneemt.
Ieder stadion is anders en dus moet iedere club zijn eigen invulling geven aan de richtlijnen.
Ieder stadion is anders en dus moet iedere club zijn eigen invulling geven aan de richtlijnen. © FC Utrecht

Maatwerk

Omdat ieder stadion anders is wil de KNVB dat elke club lokaal invulling geeft aan het protocol. Vooral omdat er juist lokaal krachtige samenwerkingen zijn tussen de Betaald Voetbal Organisaties (BVO's), gemeente, supportersverenigingen, politie en gezondheidszorg. Het protocol biedt daarom ruimte om lokaal maatwerk te leveren.
Daarbij moeten de clubs werken binnen het kader dat de KNVB heeft opgesteld. En dat zijn flink wat maatregelen. Een kleine greep: bij de ingangen moeten informatieborden komen te hangen, de clubs moeten met tijdsloten gaan werken om het publiek gespreid in- en uit het stadion te krijgen en er moeten voldoende desinfecteer- en handen-was-punten komen. Mocht het stadion in het geval van een calamiteit snel geëvacueerd moeten worden gelden alle coronamaatregelen niet.
Toeschouwers worden geregistreerd, zodat de GGD bij een besmettingsgeval snel in kaart kan brengen wie er allemaal in het stadion aanwezig zijn geweest. Daarom zal er alleen geregistreerde kaartverkoop plaatsvinden en aan ieder uitgegeven ticket moet een naam en vak/rij/stoel gekoppeld zijn.

Als de bal dan eindelijk gaat rollen...

Binnen elke club wordt een hygiënecoördinator aangewezen. Deze zal toezicht houden op de coördinatie en de controle van de ingestelde maatregelen. Dit is een lid van de medische staf van de thuisspelende ploeg.
De spelers van FC Utrecht vieren hier nog een overwinning samen met het publiek.
De spelers van FC Utrecht vieren hier nog een overwinning samen met het publiek. © fcutrecht.nl
Voor de teams en arbitrage heeft de KNVB op wedstrijddagen een aanvullend protocol bedacht. Zo mag fysiek contact alleen op het speelveld plaatsvinden, zijn er speciale regels rond de kleedkamers en moet op momenten dat er niet voldoende afstand gehouden kan worden aanvullende beschermingsmiddelen gedragen worden.

Basisspelers, wissels en trainers in aparte kleedkamers, geen mondkapjes

Clubs mogen naast de 11 basisspelers nog 12 wisselspelers hebben, daarnaast is er binnen de dug-out plaats voor 7 stafleden. De club heeft ruimte voor 5 extra stafleden, zoals materiaalmannen en fysiotherapeuten, maar die moeten zich op minimaal vijf meter afstand achter of naast de dug-out begeven.
Voor en na de wedstrijd moet zoveel mogelijk de anderhalve-meter-regel gehanteerd worden. Daarbij moet volgens het protocol een splitsing plaatsvinden tussen basisspelers, wisselspelers en technische staf. De bond zet daarbij in op zoveel mogelijk verschillende kleedkamers. Het dragen van mondkapjes verplicht de KNVB niet. Dat de spelersgroepen en stafs periodiek moeten testen op Covid-19 en er voldoende desinfecteer-voorzieningen in de stadions zullen zijn, is volgens de bond voldoende. Spelers hebben op het veld eigenlijk maar één beperking: spugen en snuiten op het veld zijn niet toegestaan.

Geen woord over zang- en spreekkorenverbod

De burgemeesters blijven te allen tijde verantwoordelijk voor de openbare orde binnen de gemeenten. Dat betekent dat de gemeenten de mogelijkheid hebben om een wedstrijd te verbieden mocht daar aanleiding voor zijn. Het spelen met een beperkt aantal bezoekers zal tenslotte een impact hebben op de openbare orde en druk zetten op de openbare ruimte binnen de gemeente waarin gespeeld wordt. Over hoe clubs het 'zang- en spreekkorenverbod' moeten handhaven wordt met geen woord gerept. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt volledig bij de clubs.

Discipline bij de fans

De KNVB adviseert voor de ordehandhaving om de gebruikelijke 'voetbalvierhoek' - overlegorgaan tussen clubs, gemeenten, politie en openbaar ministerie - te verruimen naar een 'zeshoek', waarin ook de plaatselijke GGD en de supportersverenigingen betrokken zijn. De KNVB vindt het belangrijk om een grote rol weg te leggen voor de supportersverenigingen omdat veel van het slagen van de plannen zal afhangen van de discipline bij de fans.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.