RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vluchtelingenpaar uit Houten loog in zaak over ontvoering kinderen naar Syrië

HOUTEN - Een Syrische man uit Houten die verdacht wordt van het ontvoeren van zijn zoon en dochter naar Syrie, blijkt over de reis afspraken te hebben gemaakt met hun moeder. Dat kwam vanochtend naar voren bij de behandeling van de zaak in de rechtbank in Utrecht.

Volgens de officier van justitie lijkt het erop dat de twee met hun afspraken de overheid wilden bedonderen. Het OM eist een jaar gevangenisstraf tegen de 44-jarige Redwan K., omdat hij zijn kinderen, van 10 en 13 jaar oud, heeft onttrokken aan het ouderlijk gezag van de moeder en hen achterliet in SyriŽ toen hijzelf naar Nederland terugkeerde.

Geen toestemming voor reis
De vader vroeg de leerplichtambtenaar in Houten vorig jaar twee keer om zijn kinderen ruim een maand voor de zomervakantie mee te mogen nemen naar het buitenland, maar dat verzoek werd afgewezen. Op 17 juni vertrok hij toch, met schriftelijke toestemming van de moeder, onder het mom dat zijn kinderen een medische behandeling in Turkije moesten ondergaan. Maar volgens het Openbaar Ministerie is daar geen bewijs voor.


Uit app-gesprekken tussen vader en moeder blijkt echter dat hij via Libanon naar zijn broer in een dorp bij de Syrische hoofdstad Damascus reisde. Daar zouden zijn kinderen ook naar school zijn gegaan. Tijdens het verblijf in SyriŽ hield K. zijn vrouw regelmatig op de hoogte van het wel en wee van hem en de kinderen. Maar toen ze in augustus een week lang niets meer hoorde, werd ze ongerust.

Zaak bedonderen
Op 25 augustus, de dag dat haar man zonder kinderen naar Nederland terugkeerde, deed de vrouw bij de politie aangifte van ontvoering. Ze zou bang zijn geweest dat hij hun jongste dochter ook mee zou nemen naar SyriŽ. Bij aankomst op vliegveld Eindhoven werd Redwan K. aangehouden door de politie. Moeder reisde in oktober naar in Turkije om in Istanbul haar kinderen op te pikken.


Volgens het OM lijkt het erop dat de man en vrouw afspraken hadden gemaakt om de overheid te bedonderen in verband met verblijfsvergunningen en uitkeringen in Nederland. Daarvoor kunnen verschillende redenen zijn geweest. Redwan K. moest zijn goedlopende bedrijf in SyriŽ achterlaten toen hij naar Nederland vluchtte. Zijn broer neemt de zaken waar, maar dat zou niet goed gaan. Redwan K. zegt dat hij zijn verblijfsvergunning kwijt raakt als de IND merkt dat hij op en neer naar SyriŽ reist.

Kinderen wilden terug naar Houten
Het Syrische stel zou ook al langere tijd relatieproblemen hebben: zij wil in Nederland blijven en Redwan wil terug naar SyriŽ. Ze zouden het niet eens kunnen worden over waar en bij wie de kinderen dan moeten wonen. In een telefoongesprek dat zij vanuit SyriŽ voerden met hun vader in de gevangenis zouden zijn dochter en zoon hebben gezegd dat ze terug wilden naar school in Houten.


Voor de rechtbank is duidelijk dat veel elementen in de verklaring van verdachte twijfelachtig zijn. Redwan en zijn vrouw hebben allebei veelvuldig gelogen, stelde de voorzitter vast. Samen Veilig (kinderbescherming) in Houten houdt nu toezicht op de kinderen, omdat de ouders onbetrouwbaar zijn in uitspraken en handelen. Welzijn en de toekomst van de kinderen is nu het belangrijkst, of dat nu in Nederland is of in het buitenland.

Vrijspraak
Het OM verkortte in de aanklacht de periode dat de verdachte zijn kinderen zou hebben ontvoerd. In plaats van ruim twee maanden zou K. hen slechts een week voor zijn aanhouding tegen hun wil en die van hun moeder in SyriŽ hebben laten blijven. Voor advocaat Rutten is de nieuwe situatie reden om vrijspraak voor zijn cliŽnt te vragen. Als de rechter hem toch een celstraf oplegt zou die niet langer moeten zijn dan het voorarrest.

De rechtbank doet over twee weken, op donderdag 23 juli, uitspraak.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -