Leerdam denkt na over klokken van carillon: houden of wegdoen?

LEERDAM - Moeten de klokken van het carillon op het Dokter Reilinghplein in Leerdam weer terugkomen? Dat is de vraag die Leerdammers afgelopen dagen hebben mogen beantwoorden in een enquête van de gemeente.
De klokken van het carillon zijn verwijderd omdat ze toe zijn aan groot onderhoud. Ze liggen nu in Asten bij klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts. Joep van Brussel, adjunct-directeur van de klokkengieterij vindt dat het carillon zeker terug moeten komen in Leerdam: "We leven in een weggooimaatschappij. Wij werken bij ons bedrijf dagelijks met klokken. Die komen soms uit 1200 en zijn dan dus al zo'n 800 jaar oud. Wat maken we tegenwoordig nog dat zo lang meegaat? We hebben het hier over iets dat er over 300 jaar mogelijk nog staat; dat moeten we toch niet weggooien? Dat is toch zonde?
VIDEO: Wat vindt Leerdam? Moet het carillon blijven?

Het hoort gewoon bij Leerdam

Teus Meijdam, raadslid van VHL Lokaal, wil dat de klokken op het plein snel weer gaan slaan. Hij was verbaasd toen hij een paar weken geleden de klokken niet meer zag hangen: "Normaal gesproken hoor je hem al als je richting de stad loopt, en ik dacht ineens 'wat is het stil hier?'"
Hij hoort bij het plein en hij hoort bij Leerdam.
Raadslid Teus Meijdam over carillon
Meijdam hoopt dat het carillon na het onderhoud weer terugkomt. "Hij hoort hier gewoon thuis. Ik ben het gewoon gewend, hij staat er al 40 jaar, dus je bent vertrouwd met dat ding daar. Hij hoort bij het plein en hij hoort bij Leerdam."
Door de enquête van de gemeente is er ineens onzekerheid over de terugkeer van het carillon op het plein in Leerdam. VHL Lokaal dient volgende week een motie in over de enquête van de gemeente. Meijdam: "We wisten er helemaal niet van. We wisten niet dat er een enquête zou komen. Dus dat vonden wij vreemd."
Ook vindt Meijdam het slecht dat er bij de enquête geen uitleg zit met extra informatie over het carillon. "Waar komt het ding vandaan? Hoe lang staat het er?" Dat is volgens het raadslid belangrijke informatie voordat mensen hun mening kunnen geven. Daarnaast vindt Meijdam het een zaak van de gemeenteraad, en niet van de Leerdammers die de enquête invullen, of er geld beschikbaar komt om de klokken te renoveren.

Geschenk

De geschiedenis van het carillon is uniek volgens het raadslid. "Het carillon is een geschenk geweest van de Leerdamse bevolking bij het afscheid van de toenmalige burgemeester Den Hollander in 1979. Er is geld voor ingezameld, er waren spaaracties en sponsoracties. Dat moet je dus bewaren," zegt Teus Meijdam. "En als je de mening van de inwoners van Leerdam vraagt dan moet je wel goed beargumenteren waarom je iets wel of niet wil."
Joep van Brussel van klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts deelt deze mening: "Het carillon moet absoluut blijven. Het is een geschenk. Dat kun je toch niet weghalen? Het hoort bij Leerdam. Mensen moeten alleen nog bewust gemaakt worden hoe bijzonder het is. Het is namelijk het enige authentieke Nederlands muziekinstrument en daar moeten we trots op zijn."
De eetkraam van Lin Tien staat pal naast het carillon
De eetkraam van Lin Tien staat pal naast het carillon © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Ook als het aan Lin Tien ligt, komen de klokken terug. Zij staat met haar Vietnamese loempiakraam drie dagen per week pal naast het carillon. "Ik mis ze niet hoor, maar van mij mogen de klokken wel terugkomen. Ik vind het wel gezellig." De verkoopster is er na meer dan 30 jaar wel aan gewend. Al ziet ze dat haar klanten nog wel eens schrikken van het geluid. "Vooral toeristen hebben daar wel eens last van."

Steeds hetzelfde liedje

De Leerdammers die we op straat spreken, zien het carillon graag slaan, maar kritiek is er wel. Het repertoire wordt nogal eentonig genoemd. "Elke keer De Kat van Ome Willem gaat wel vervelen", zegt een ondernemer in de buurt van het carillon.
Je hoort steeds dezelfde liedjes. Ook met de feestdagen speelt het steeds dezelfde liedjes. Daar mag wel wat variatie in zitten.
Inwoner Leerdam over carillon
Mevrouw Vink woont al bijna 50 jaar op een steenworp afstand van het carillon: "Daar ben ik het wel mee eens, je hoort steeds dezelfde liedjes. Ook met de feestdagen speelt het steeds dezelfde liedjes. Daar mag wel wat variatie in zitten."
En dat is mogelijk vertelt klokkenspecialist Joep van Brussel: "Het is namelijk niet echt een instrument maar ook geen apparaat. Je kunt als beiaardier makkelijk thuis een melodie maken en via internet doorsturen." Het carillon wordt bestuurd met een computer.

Kosten

De kosten voor het onderhoud komen voor het reviseren van de klokjes neer op ? 21.000,00. Ook moet er een nieuwe carilloncomputer komen voor de aansturing van de klokjes. De kosten daarvan zijn ? 4000,00. Het schilderen van de staanders is ? 4200,00. Daarnaast kost het carillon jaarlijks aan onderhoud ? 900,-.
"Natuurlijk is dat veel geld, maar dat moeten we er wel voor over hebben", vindt Leerdammer Tonny Keuken. "Ze geven wel geld aan meer dingen uit wat veel minder waarde heeft. Voor mij heeft het een waarde omdat ik het van kleins af aan al ken. Het geluid vind ik gewoon leuk."
Rasechte Leerdammer Hein Derksen heeft wel een oplossing als de gemeente in geldnood komt: "Ik heb het idee op Facebook al een keer geopperd om er een crowdfunding van te maken. Ik vind het gewoon heel belangrijk dat het in Leerdam blijft. Want dan wordt het echt stil he, als het weg is." Al begrijpt hij ook wel dat er mensen zijn die nu genieten van de rust. "Natuurlijk zijn er tegenstanders van het ding. Maar die wonen er vlakbij en die horen dit ding ook elk half uur slaan. Maar ik zou het jammer vinden als het weggaat."
De enquête van de gemeente is niet meer in te vullen. De gemeente hoopt de uitslag volgende week bekend te maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.