Bijzonder dat prinses Margriet zich mengt in politieke discussie: 'Nog niet eerder gezien'

© RVD / Martijn Beekman
SOESTDIJK - Prinses Irene en prinses Margriet mengden zich via een brief in de actuele discussie rondom de herontwikkeling van landgoed Soestdijk. Dat is best bijzonder, in ieder geval voor prinses Margriet, die zich nog niet eerder uitsprak over een publieke zaak.
In de brief zegt prinses Irene 'geschokt' te zijn over de plannen om woningen te bouwen in de natuur rond de marechausseekazerne. Ze spreekt ook namens zus Margriet. "Ik dacht: goh!", zegt historicus Han van Bree, die zich specialiseert in het koningshuis, over het moment dat hij las over de brief. "Het verbaast mij van prinses Irene niet, maar van Margriet wel een beetje. Ik heb van haar nog nooit een ingezonden brief gezien. Maar goed, ik zie ook niet alles."
Het is opvallend dat prinses Margriet zich uitspreekt omdat ze nog steeds lid is van het Koninklijk Huis. Leden van het Koninklijk Huis spreken zich in de praktijk nooit uit over publieke en politieke kwesties. Hun functie is in beginsel ceremonieel. Prinses Irene is alleen lid van de Koninklijke familie en heeft dus wat meer vrijheden. Zij spreekt zich dan ook wat vaker uit, in veel gevallen over natuurkwesties.

Jeugdherinneringen

Nu doen de zussen dat samen, maar op verzoek van fractievoorzitter Kees Koudstaal (BOP) van de gemeente Baarn. "Dat ze in de pen klimmen voor iemand die ze kennen maakt het allemaal alweer wat logischer", zegt Van Bree. "Ze hebben de brief dus niet op eigen initiatief geschreven. In principe is prinses Margriet sinds Willem-Alexander koning is eigenlijk alleen nog maar een tante. Blijkbaar voelt ze nu de ruimte om deze vrijheid te pakken? Ik wist niet dat ze zo betrokken was."
Ik kan mij niet voorstellen dat iemand zegt: ma, doe niet zo raar
Han van Bree, historicus
"Maar goed, het gaat natuurlijk om hun jeugd", vervolgt Van Bree. De prinsessen zijn dochters van koningin Juliana en prins Bernhard, die van 1937 tot aan hun dood in 2004 in Paleis Soestdijk woonden. Drie van de vier kinderen van Juliana en Bernhard werden geboren in het paleis. "Ze zijn daar opgegroeid en hebben een emotionele relatie met het gebied. Bovendien is het een beetje wonderlijk om in deze tijd bomen te kappen."

Geen schade

Van Bree denkt bovendien dat dit onderwerp een veilige en logische keuze is om je als prinses over uit te spreken. "Leden van de Koninklijke familie denken altijd na voor ze keuzes maken: is dit wel in het belang van de monarchie? En met zo'n onderwerp richt je geen schade aan. Ik denk dat de familieleden dit prima vinden. Die snappen ook echt wel dat het om hun jeugd gaat. Ik kan mij niet voorstellen dat iemand zegt: ma, doe niet zo raar."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.