Gemeenteraad besluit: 8 windmolens in Rijnenburg, maar komst nog steeds onzeker

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad heeft in de nacht van donderdag op vrijdag besloten dat er acht windmolens kunnen komen in de polders Rijnenburg en Reijerscop. Een kleine meerderheid van de raad steunde de plannen van het college.
Een alternatief plan van de VVD om geen windmolens te bouwen, maar vooral in te zetten op woningbouw haalde het niet. Het besluit van de raad opent de weg naar een zogenoemd energielandschap in de oksel van verkeersknooppunt Oudenrijn, tussen IJsselstein, De Meern en Nieuwegein. Maar of de windmolens er daadwerkelijk gaan komen is zeer de vraag.
Het debat in de raad dat donderdagmiddag startte was de finale van een proces dat al vijftien jaar loopt. De polder is eigenlijk aangewezen voor woningbouw. Maar die bouw werd telkens uitgesteld. Tien jaar geleden werd gedacht dat pas rond 2030 de bouw zou hoeven te starten. Tot die tijd zou het een 'pauzelandschap' kunnen worden. In dat pauzelandschap was ruimte voor de grootschalige opwekking van de duurzame energie. Die projecten zouden dan op termijn weer plaats moeten maken voor woningen. Maar ook het energielandschap kwam maar niet tot stand. Tot nu, want het aangenomen plan biedt ruimte voor acht windmolens en 230 hectare aan zonnepanelen. Dat biedt stroom voor meer dan 80.000 huishoudens.

Woningbouw

Maar het besluit kwam er niet zonder slag of stoot. Het voorstel voor energieopwekking in de polders Rijnenburg en Reijerscop splijt de coalitiepartijen GroenLinks en D66. Die laatste heeft de meeste moeite met de plannen voor acht windturbines, want D66 wil graag de mogelijkheid openhouden om in de polder te gaan bouwen. GroenLinks wil juist helemaal niet bouwen in de polders. Volgens hen moet je vooral binnenstedelijk bouwen en niet in buitengebieden.
Een deel van de oppositie in de raad is tegen windmolens. De redenen daarvoor zijn divers. Veel omwonenden in Nieuwegein en De Meern denken last te hebben van de molens en zijn tegen. Ook de schaarse bewoners in de polder roeren zich, zij zijn mordicus tegen de molens van 235 meter hoog. Maar het belangrijkste bezwaar van veel partijen is dat de molens het lastiger maken om woningen te bouwen in het gebied.

Betaalbare woningen

Politiek gezien was coalitiepartij D66 degene die 'omgepraat' zou moeten worden. En dus werd D66 aan alle kanten aangevallen. Zo zei de VVD-er Gertjan te Hoonte: "D66 loopt aan de leiband van coalitiepartner GroenLinks." Jantine Zwinkels (CDA): "Wat wil D66 nu eigenlijk? Dit plan druist in tegen alles waarvoor het CDA staat." Volgens de Christendemocraten ontbreekt het aan draagvlak voor de plannen. PvdA-er Bulent Isik speelde een persoonlijke kaart, door aan de woordvoerder van D66 te vragen hoe hij later aan zijn kinderen kan uitleggen dat er in Utrecht geen betaalbare woningen te vinden zijn. De woordvoerder van D66 heeft geen kinderen.
D66 probeerde de kritiek te pareren door het voorliggende voorstel van het college als een groots succes te presenteren. Maarten Koning (D66): "We hebben veel bereikt. Maar liefst acht windmolens. En we hebben veel veranderd aan de allereerste plannen. Zo komen er geen windmolens in het midden, waardoor er ruimte blijft om op termijn bouwen van tienduizenden woningen."

Roeibaan

Ook de kinderen van het jongste raadslid Eva Oosters (23) kwamen aan bod. Het raadslid van Student & Starter fantaseerde over een gesprek met haar toekomstige kinderen en hoe die met een hyperloop naar de woonwijk Rijnenburg zouden reizen. Oosters ging daarna wel op de serieuze tour door nogmaals nadrukkelijk te pleiten voor een roeibaan in de polder. Dat is een wens van velen in de stad, omdat roeien op het Merwedekanaal lastig wordt omdat het er te druk wordt. Haar motie kreeg de steun van de hele oppositie, maar haalde het toch niet.
De VVD-er Gertjan te Hoonte kwam eerder al met een alternatief voorstel. Zijn voorstel kwam tegelijkertijd aan bod in de gemeenteraad. Zijn plan gaat uit van een snelle start van woningbouw, en geen windmolens. Wel stelt de VVD voor om veel zonnepanelen in het gebied te leggen. Het voorstel haalde het niet, volgens Floor de Koning van GroenLinks is het alternatief van de VVD 'bouwen aan een filewijk.' De Koning: "Als de wijk er zo zou komen, dan is die niet aantrekkelijk voor voetgangers, fietsers en OV." Ook Maarten van Heuven van de Partij voor de Dieren was niet enthousiast: "Dit wordt een plofwijk, met veel te weinig ruimte voor biodiversiteit en veel te veel zonnepanelen dicht op elkaar." Te Hoonte noemde het sneuvelen van zijn plan 'een groot verlies voor alle woningzoekenden'.

Projectontwikkelaars

Ruim na middernacht viel uiteindelijk het besluit: het voorstel van het college werd aangenomen met een kleine meerderheid. Alleen de Partij voor de Dieren steunde de coalitie van GroenLinks, D66 en ChristenUnie. Maar of de molens er nu ook echt komen? Die vraag is niet te beantwoorden, want de gemeente gaat niet zelf aan de slag. Het besluit behelst dat derden de windmolens moeten gaan bouwen. Die partijen zijn er wel, maar die zullen de grond moeten verwerven van projectontwikkelaars. En die projectontwikkelaars willen liever woningen bouwen. En dus zullen zij niet enthousiast zijn hun grond te verkopen aan een initiatief dat woningbouw in dat gebied onmogelijk maakt. En dus is het alsnog onzeker of de molens er wel komen. Bovendien gaat de Utrechtse politiek nog over woningbouw in de gemeente in discussie. Ook dan zal Rijnenburg nogmaals aan bod komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.