RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Fort Jutphaas heeft nieuwe voetgangersbrug: 'Fort nu onderdeel van looproute'

NIEUWEGEIN - Fort Jutphaas in Nieuwegein opent deze ochtend een nieuwe voetgangersbrug. Hiermee wordt een nieuw deel van het fort ontsloten. "Door de tweede brug wordt het fort beloopbaar van noord naar west en wordt het onderdeel van een looproute", aldus wethouder Jan Kuiper.

"Voor mij is de brug goed geslaagd zoals die er nu ligt", vertelde aannemer Jurgen Bruin vanochtend. "Tijdens de voorbereiding van het project heeft de monumentale commissie meegekeken hoe ze de brug wilden bouwen." Het resultaat is een antracietkleurige brug.

Wethouder Jan Kuiper: "Het is een heel functionele brug en qua stijl past hij heel goed bij de functionaliteit van het fort. Want dit fort is destijds alleen maar aangelegd omdat het een functie moest hebben in de verdediging van het land."

Maar de Historische Kring Nieuwegein is juist kritisch. "Het is een heel mooie brug, laat ik dat voorop stellen. Maar als je kijkt naar dit historische landschap, dan hoort deze brug daar eigenlijk niet thuis", zegt Piet Daalhuizen. Toch snapt hij wel dat 'ie is aangelegd. Voorheen was het fort namelijk alleen bereikbaar via de brug naast het wachthuis. "Als je een wandelroute maakt, is het beter om er een tweede brug neer te leggen."

Fort Jutphaas is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie die is voorgedragen voor de Unesco werelderfgoedlijst.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -