RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gemeenteraad Soest doet Zwarte Piet nog niet in de ban: 'Maar motie heeft zijn werk gedaan'

SOEST - In de gemeenteraad van Soest is een motie om Zwarte Piet ongewenst te verklaren uiteindelijk niet in stemming gebracht. Toch is D66, één van de initiatiefnemers, tevreden. "De motie heeft zijn werk gedaan als stimulans voor de discussie", zegt fractievoorzitter Rolf-Jan Sielcken.

In de motie riepen D66, GroenLinks, PvdA en Lokaal Anders Soest de gemeenteraad op om uit te spreken dat "de stereotype Zwarte Piet niet langer gewenst is in de publieke Sinterklaasvieringen en intochten". Een roetveeg- of kleurpiet is volgens de partijen een veel beter alternatief.

Het college zou vervolgens die boodschap van de gemeenteraad moeten overbrengen aan de organisatoren van de intocht. Zover kwam het echter niet. De vier partijen besloten hun motie niet in stemming te brengen omdat ze vreesden dat de motie het niet zou halen.

Niettemin is D66 tevreden, stelt Sielcken. Want in het debat bleek wel dat de politieke partijen in de gemeenteraad vinden dat Zwarte Piet zijn langste tijd heeft gehad. "Het eindpunt staat vast, daar is geen discussie over", zegt hij. "Het winstpunt van deze discusie is dat we hebben uitgesproken dat Zwarte Piet vervangen moet worden".

Uiteindelijk is het ook aan de organisatoren zelf om over het inzetten van Zwarte Piet een besluit te nemen, zegt Sielcken. Hij hoopt dat de discussie in de raad kan bijdragen om in Soest en Soesterberg versneld afscheid te nemen van Zwarte Piet.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -