Remco redde bejaarde buurvrouw tijdens brand Meerkerk: 'Ik voel me geen held, ik handelde gewoon'

MEERKERK - Zonder Remco zou zijn 100-jarige buurvrouw waarschijnlijk gestikt zijn door de rook. Toen hij vannacht ontdekte dat een woning aan het Oranjeplein in Meerkerk in lichterlaaie stond, twijfelde hij geen moment en kwam in actie. "Het ging allemaal heel snel."
Het huis aan het Oranjeplein is volledig uitgebrand.
Het huis aan het Oranjeplein is volledig uitgebrand. © Uppel Media
Terwijl Remco naar de compleet uitgebrande woning kijkt, blikt hij nuchter terug. "Ik lag te slapen op de bank en werd wakker van een raar geluid. Toen ik naar buiten keek, dacht ik eerst dat het mistig was. Het bleek rook te zijn. Ik was meteen klaarwakker en ben naar buiten gerend."

Ruit ingeslagen

Al snel ziet hij bij een van zijn buren een oranje gloed op de grond. "Het waren vlammen. Ik ben direct de brandblusser gaan halen en heb daarmee de ruit eruit geslagen. Toen heb ik de brandweer gebeld. Er was alleen geen beginnen aan. Mijn buurvrouw is al op leeftijd en ik was bang dat het vuur zou overslaan naar haar woning. Daar heb ik toen de aandacht naar verlegd. Gelukkig zag ik de buurman van het huis waar brand was even later op zijn scooter aan komen rijden. Hij was dus ongedeerd."
Ik heb hard geroepen dat ik de buurman was en dat er brand was.
Remco 't Lam, buurman
De buurvrouw bereiken blijkt lastig. Ze is volgens Remco bijna doof en hoe ze ook roepen, er komt geen reactie. "De buurman heeft de sleutel. We letten hier goed op elkaar en zijn toen de woning ingerend. Ik vond haar in diepe slaap op bed en heb eerst hard staan roepen, maar ze reageerde niet. Toen heb ik haar wakker geschud."
De vrouw schrikt enorm en raakt in paniek. "Dat snap ik wel", zegt Remco rustig. "Er staat ineens iemand in je slaapkamer aan je arm te trekken. Ik heb hard geroepen dat ik de buurman was en dat er brand was. We moesten zo snel mogelijk weg!"
Remco redt zijn buurvrouw bij een brand in Meerkerk: 'Als ik tien minuten later was gekomen, was het heel anders afgelopen'
De vrouw wil eerst niet. Tillen is geen optie, dus pakt Remco een stoel. Samen met de buurman tillen ze haar in de stoel en brengen haar naar een andere buurvrouw. Daar heeft ze de hele nacht en ochtend gezeten. We hebben verschillende instanties gebeld die van alles beloofden, maar ze werd niet opgehaald. Dat vind ik echt kwalijk."

Wietkwekerij

Tijdens het blussen treft de brandweer in een huis aan de andere kant van het pand dat in brand staat een wietplantage aan op zolder. "Dat verbaast me", zegt Remco. "We hadden niet zoveel contact met die man. Maar de brand heeft niets met die plantage te maken. Die was op zolder en de brand begon beneden bij de buren. We hadden het in eerste instantie ook niet door dat er meer aan de hand was. Tot we zagen dat hij ineens handboeien om had."
De mensen in de straat, zijn vrienden en familie en de hulpdiensten noemen Remco een held. Zelf blijft hij bescheiden. Maar wat was er gebeurd als hij niet wakker was geworden? "Dan denk ik dat de buurvrouw het niet meer na had kunnen vertellen. Maar ik voel me totaal geen held. Ik ben gewoon gegaan." Wat hem het meest bijblijft, is het moment dat hij de buurman op zijn scooter aan zag komen rijden. "Toen wist ik dat hij veilig was."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.