Rechter: Baarns laboratorium niet ongelijk behandeld

© Christian Brun, EPA
PROVINCIE UTRECHT - Het Baarns laboratorium U-Diagnostics is niet ongelijk behandeld bij het gunnen van coronatesten door het ministerie van Volksgezondheid. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald.
Voor het uitvoeren van coronatesten werkt het Baarnse laboratorium samen met een Duits laboratorium omdat zij een zogenoemd 'microbiologisch laboratorium' zijn. U-Diagnostics is dat niet, waardoor voor een samenwerking is gekozen. Maar omdat hun Duitse compagnon niet op de lijst van het RIVM stond en omdat de twee laboratoria geen opdrachten voor tests kregen, werd de indruk gewekt dat U-Diagnostics buitenspel was gezet.

Lijsten

Twee RIVM-lijsten met daarop de laboratoria die op het coronavirus mogen testen, hebben de verwarring veroorzaakt. De onderverdeling zou de indruk hebben gewekt dat de laboratoria op de ene lijst geschikter zouden zijn dan op de andere lijst. "De Staat heeft benadrukt dat dit niet het geval is", aldus de rechtbank.
Volgens de voorzieningenrechter voldoen de laboratoria aan alle eisen. Wel moeten U-Diagnostics en het Duitse laboratorium nog worden aangesloten op het IT-systeem en daarvoor moet eerst een technische storing worden opgelost, meldt de rechtbank. De voorzieningenrechter vindt ook dat de overheid niet verplicht is om de twee laboratoria in te schakelen voor het uitvoeren van de coronatests.
De voorzieningenrechter vindt overigens dat de Staat nog eens kritisch moet kijken naar de lijsten, zodat voor iedereen helder is dat er geen onderscheid is tussen de laboratoria op de lijst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.