Met de lift de Dom op: 'Het is altijd al mijn wens geweest om op die mooie toren te komen'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Met de lift naar de top van de Domtoren in plaats van ploeteren op de 465 treden. Vanaf vanmiddag kan dat. De toren, die volledig in de steigers staat en gerenoveerd wordt, heeft nu een bouwlift.
De eerste die vandaag omhoog mocht, was de 24-jarige Thom Stulen. In drie minuten tijd was hij vanaf het Domplein 100 meter hoger: "Wauw, fantastisch! Echt heel vet", zegt Thom. "Ik dacht bij mezelf: ik ben er, eindelijk."
Thom mocht als eerste bezoeker naar boven

Lang gekoesterde wens

Via sociale media is het publiek gevraagd dierbaren aan te dragen die het verdienen om als eerste omhoog te gaan. Er kwamen zo'n vijfhonderd inzendingen binnen en maar liefst 39 mensen gunden Thom de primeur. Thom zit in een rolstoel omdat hij is geboren met spina bifida.
"Het is altijd al mijn wens geweest om op de Dom te komen. Alle bijzondere plekken in Utrecht heb ik gezien, maar die mooie toren in het midden lukte nooit. Nu wel."
De toren staat volledig in de steigers
De toren staat volledig in de steigers © RTV Utrecht
Vanuit de lift is het uitzicht prachtig, vanaf de grond blijven het voorlopig vooral de steigers die opvallen. En dat zal de komende jaren niet anders zijn. De planning is dat de restauratie in 2024 klaar is.
Qua uitzicht geniet Thom vooral van de plekken die hij het beste kent. "Het stadion, mijn werk en bijvoorbeeld de plek waar mijn opa en oma jaren hebben gewoond. Echt mooi om het zo te zien."

Duurder

Het bezoeken van de Domtoren is door de lift wel duurder geworden. 17,50 euro om precies te zijn. Maar dat geld komt wel weer ten goede aan de toren, want de restauratie is duur en nog niet voor alle wensen is genoeg geld. Zo denkt de gemeente erover om stukjes Domtoren te koop aan te bieden. Later dit jaar maakt ze meer details hierover bekend.
Vanuit de lift is het uitzicht al overweldigend
Vanuit de lift is het uitzicht al overweldigend © RTV Utrecht
Thom geniet ondertussen nog even van het uitzicht. "Morgen ben ik jarig, dus dit is alvast een fantastisch cadeau", lacht hij. De lift blijft zolang de werkzaamheden aan de Dom duren.
Over de renovatie van de Domtoren maakte RTV Utrecht eerder de documentaire Restauratie Domtoren, iedereen naar boven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.