Joyridende veelpleger uit Hoogland (19) moet vijf maanden cel in

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
SOEST/AMERSFOORT - Een negentienjarige man uit Hoogland is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld voor vier maanden en een week gevangenisstraf voor onder andere joyriden in een politieauto, diefstal van een andere auto en de vernieling van een politiecel. Ook moet hij een eerdere voorwaardelijke gevangenisstraf van drie weken uitzitten, omdat hij strafbare feiten in zijn proeftijd pleegde.
"Moeten we een voorwaardelijke straf nog een keer met deze jongen proberen, ook als er als een idioot wordt gereden?", vroeg de rechter zich bij het uitspreken van de straf vandaag hardop af. "Ik ga het allemaal onvoorwaardelijk afstraffen. Ik zie echt geen opening, ook omdat hij hier vandaag niet is", beantwoordde ze zichzelf. Daarmee ging de rechtbank grotendeels mee met de eisen van de officier van justitie.

Afwezigheid

De afwezigheid van de negentienjarige Ayoub M. bij de zitting blijkt kenmerkend voor zijn gedrag. In het verweer van zijn twee aanwezige advocaten wordt duidelijk dat er bijna geen contact met M. te krijgen is en dat zij daarom veel moeite hebben met de verdediging van hun cliënt. Eerdere pogingen van de reclassering om M. te wijzen op zijn verantwoordelijkheid en proeftijd, mochten niet baten nu hij in de eerste vijf maanden van dit jaar meerdere keren de fout in is gegaan.
De opstapeling van de strafbare feiten die de rechtbank vandaag behandelde begon in januari dit jaar. Na een bezoek aan Turks Cultureel Centrum Zwarte Zee in Soest blijkt hij onder invloed op straat te schreeuwen en te zwalken. Als de politie hem om zijn identiteitsbewijs vraagt, weigert hij die te geven.
De politie besluit hem aan te houden, waarbij hij zich verzet. De agenten moeten hem tegen de grond werken om hem te boeien. Eenmaal in de politieauto roept hij woorden als 'kale knikker', 'kankerlijer' en 'ik neuk je moeder'. Als hij een nachtje in de politiecel verblijft, blijkt hij die de volgende ochtend ondergeplast te hebben.

Aan lantaarnpaal geboeid

Een maand later krijgen twee agenten een melding dat er op de Soestse Veenbesstraat een auto-inbraak wordt gepleegd. Als de agenten gaan kijken, zien ze inderdaad een aantal verdachte jongens op straat.
De politie houdt daar twee mannen aan. Omdat er nog andere verdachten wegrennen, besluiten de agenten de twee aangehouden mannen tijdelijk met boeien vast te zetten aan een lantaarnpaal. Vervolgens gaan ze op zoek naar de andere personen.

Joyriden

Dan stuiten ze op een derde man, Ayoub M. Als ze hem vragen zijn ID-bewijs te laten zien, beledigt hij de agenten met leuzen als "vieze kankerlijers, ik neuk jullie kankermoeders". Ook hier wordt hij weer in de boeien geslagen en in een onopvallende dienstwagen gezet, waarna de agenten verder onderzoek in de wijk willen doen.
Tot hun grote verbazing zien ze hun eigen auto wegrijden. M. heeft zich op een of andere manier uit zijn gordel weten te wurmen en is ondanks de handboeien achter het stuur gekropen. Zijn rit met de politieauto blijft beperkt tot enkele meters; hij knalt al snel op een lantaarnpaal waarmee hij de auto total loss rijdt. De rechter wijst de vordering van ruim 14.000 euro van de politie wel af, omdat volgens haar niet duidelijk is of de leasemaatschappij of de politie zelf de schade op moest hoesten.

Inbraak moskee

Een maand later zet M. zijn zinnen opnieuw op een auto. Op 17 maart breekt hij 's avonds laat in bij de Mevlana Camii-moskee in Amersfoort. Daar pakt hij uit de la van de keuken 80 euro aan muntgeld en een autosleutel, die hij gebruikt om een rode personenauto op het parkeerterrein te stelen. Even later wordt hij door de politie aangehouden, die hem aantreft in de rode auto met het gestolen muntgeld.
Een paar dagen later zou hij een boa in Amersfoort voor 'kankerlijer' hebben uitgemaakt, maar dat acht de rechtbank onvoldoende bewezen. Een schadevergoeding van 100 euro wordt dan ook afgewezen. Op 9 mei betreedt hij nog een vestiging van de Albert Heijn in Soest, waar hij een toegangsverbod van twee jaar heeft lopen.
Tijdens het verweer probeert een van de advocaten nog voor een werkstraf te pleiten, al zegt hij zich te realiseren dat de kans groot is dat die niet uitgevoerd zal worden. De tweede advocaat zegt manieren te zien om in contact te komen met M. en bepleit een voorwaardelijke gevangenisstraf. Daar wil de rechter niets van weten: de negentienjarige M. moet vijf maanden onvoorwaardelijk de cel in.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.