Energieneutraal in 2030, realistisch of te ambitieus? 'De stoomtrein komt langzaam op gang'

PROVINCIE UTRECHT - In 2050 moet heel Nederland energieneutraal zijn. Dat betekent dat we evenveel duurzame energie opwekken als we gebruiken. Dat is ambitieus, maar een aantal gemeenten wil nog veel sneller gaan. In onze provincie gaat het onder andere om Amersfoort en Woerden. Zij willen al in 2030 energieneutraal zijn. Hoe ver zijn ze daarmee?
In Woerden wordt er in ieder geval hard gewerkt aan een duurzame toekomst. Zo hebben 39 woningen van de woningbouwvereniging in het Schilderskwartier inmiddels nul-op-de-meter en zijn losgekoppeld van het gas. En onlangs lukte het de eerste particuliere huizenbezitter ook om meer aan energie op te wekken dan te verbruiken.
"Daar zijn we hartstikke trots op!", vertelt Perry Hoogendoorn. "Wat we hebben gedaan om dat te bereiken? Het hele huis is geïsoleerd, dubbel glas, zonnepanelen, een warmtepomp en we gebruiken energiezuinige apparaten."
Deze Woerdenaar maakte zijn huis als eerste in de gemeente energieneutraal

Opschieten

Zo'n 40 woningen zijn nu dus energieneutraal. Maar er zijn nog zo'n 20.000 huizen te gaan, want zoveel staan er in de gemeente Woerden. "We schieten al flink op dus", grapt wethouder De Weger. "In de ene wijk zal het sneller gaan dan in de andere. Het zou best kunnen zijn dat we uitloop nodig hebben, maar dat vind ik niet zo belangrijk, ik vind de ambitie vooral van belang."
En die ambitie is fors, want naast alle huizen die energieneutraal moeten worden, moet er in de gemeente ook energie worden opgewekt. Door middel van windmolens bijvoorbeeld, of zonneparken. De Weger: "Er is op dat gebied in Woerden nog niks. Er zijn wel bedrijven en boeren met zonnepanelen, steeds meer woningen hebben ze, maar daar is nog wel een hoop te doen."

Amersfoort en De Bilt

Ook in de gemeente Amersfoort zijn de energiedoelen voor 2030 nog lang niet bereikt, blijkt uit de meest recente duurzaamheidsrapportage. "Er is op alle terreinen nog veel nodig om de doelen op het gebied van duurzaamheid te bereiken. De ontwikkelingen in de stad gaan over het algemeen nog niet hard genoeg om over een positief beeld te spreken. Zo daalt de CO2-uitstoot nog nauwelijks, is de luchtkwaliteit nog niet verbeterd en is de verharding van de openbare."
Wel zijn er positieve ontwikkelingen, zoals een toename van energiecoöperaties in de stad en het besluit van de gemeente om in te zetten op energieneutrale of zelfs energieleverende nieuwbouw. Ook zijn er in 2019 102 woningen van het gas afgesloten (in 2018 waren dit er 6) en stijgt de hoeveelheid zonne-energie jaarlijks. In de meeste wijken heeft 5 tot 15 procent van de adressen zonnepanelen. Het aantal warmte-koude-opslag-systemen is in 2019 toegenomen van 279 naar 345 systemen."
De Bilt wilde eigenlijk in 2030 energieneutraal zijn, maar heeft die ambitie inmiddels losgelaten. De gemeente conformeert zich, net als veel andere gemeenten, aan de klimaatdoelstellingen van het Rijk. Blijkbaar was de doelstelling te ambitieus.

Stoomtrein

Woerden gaat net als Amersfoort wél gewoon door met zijn energieplannen, die dus nog lang niet behaald zijn. Toch is de Woerdense wethouder Tymon de Weger positief gestemd. "We werken met verschillende overheden samen in een klimaatakkoord. We zijn echt op stoom aan het komen. Het is net als met een stoomtrein, die komt langzaam op gang, maar als die eenmaal op gang is dan is ie niet meer te stoppen."
En ook klimaatpionier Perry Hoogendoorn denkt Woerden in 2030 best energieneutraal zou kunnen zijn. "Mits ze snel beginnen met informatieverstrekking. Als je er maar vaak genoeg over leest, of het ergens ziet en met de juiste voorbeelden erbij, dan gaat iedereen bedenken van: hé misschien moet ik het toch maar doen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.