Man gebruikt moorddadig verleden voor bedreiging op Facebook van nieuwe vriendin

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Waarom zet iemand die acht jaar geleden op gruwelijke wijze zijn partner heeft omgebracht een krantenartikel daarover op de Facebook-pagina van een nieuwe vriendin, met wie de relatie is stukgelopen. Die bizarre vraag stond vandaag centraal in de Utrechtse rechtbank.
De 55-jarige Bert van der H. werd in 2012 voor doodslag veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, omdat hij zijn toenmalige vriendin had gedood. Drie jaar geleden kwam hij op voorwaarden vrij, maar hij moet mogelijk nog ruim drie jaar uitzitten als hij weer in de fout gaat. Volgens het Openbaar Ministerie is dat nu het geval door ernstige bedreigingen aan het adres van zijn inmiddels Utrechtse ex-vriendin.

Ik maak je langzaam dood

De Utrechtse vrouw met wie Van der H. een relatie begon kende hem nog van voor zijn veroordeling. Volgens het OM hield hij alles van de vrouw nauwlettend in de gaten. Hij zou ook haar telefoon, apps en facebook-accounts hebben overgenomen. Toen zij hem liet merken dat ze daar genoeg van had, zou hij zijn begonnen haar te bedreigen, stelde de officier van justitie. .
Volgens de vrouw plaatste hij een oud artikel uit De Stentor op haar Facebook-pagina, met als kop: "Eis:15 jaar voor moord op Monique Maes." Dat kon hij doen, omdat hij de gebruikersnamen en wachtwoorden van haar accounts wist. Daarnaast zou hij haar appjes hebben gestuurd met teksten als: "Ik maak je langzaam dood, ik fileer je ene helft en verbrandt de andere helft." Hij zou ook hebben gedreigd haar kapot te maken.

Knipperlicht

Van der H. heeft het plaatsen van het krantenartikel op de Facebook-pagina eerder al bekend, zegt het OM. Maar vandaag zei hij dat hij het artikel enkel naar al haar contacten had verzonden, vanuit haar Messenger-account. Volgens hem hadden ze een moeizame knipperlicht-relatie en wilde hij een nieuwe start uitsluiten door het verhaal over zijn duistere verleden onder haar vrienden te verspreiden.
Volgens de verdachte had zijn ex hem zelf toegang gegeven tot de apps op haar telefoon, omdat hij voor haar oude foto's van haar accounts moest verwijderen. De bedreigende appberichten zegt de man nooit te hebben verstuurd. En het 'kapot maken' was volgens hem niet letterlijk bedoeld. Hij zou hebben gedreigd haar financieel kapot te maken door bij de belastingdienst te melden dat zij een zwart bijbaantje heeft.

Angst aanjagen

De officier van justitie gelooft wat de vrouw over de bedreigende apps zegt, maar het is volgens haar niet te bewijzen. De vrouw zegt dat ze de berichten heeft gewist om te voorkomen dat haar kinderen ze zouden zien. De verdachte wilde zijn computer niet door de politie laten onderzoeken. Verspreiding van het krantenartikel en het dreigen om haar kapot te maken, waren volgens de officier bedoeld om de vrouw angst aan te jagen. "Jij bent de volgende", zou de boodschap zijn geweest. Ook vindt het OM computervredebreuk bewezen.
Het OM eiste vanochtend vier maanden gevangenisstraf tegen de man. Zijn voorwaardelijk invrijheidsstelling moet worden herroepen en hij zou een jaar alsnog moeten uitzitten. Daarna zouden er strengere voorwaarden moeten gelden om te voorkomen dat hij in herhaling valt. Daarbij speelt volgens het OM mee dat inmiddels ook een andere ex-vriendin aangifte tegen Bert van der H. heeft gedaan van stalking en bedreiging.

Vrouw wist van verleden

Volgens advocaat Vingerling is er nauwelijks concreet bewijs tegen zijn cliënt. De aangeefster zou er steeds bij zijn geweest als hij met haar apps bezig was. Bovendien zou zij van zijn verleden hebben geweten en er zelfs grapjes over hebben gemaakt. Het krantenartikel zou daarom niet bedreigend zijn geweest. De advocaat pleitte daarom grotendeels voor vrijspraak. Een eventuele celstraf zou niet langer moeten zijn dan de vier maanden die de man nu al vast zit.
De rechters nemen twee weken de tijd om tot een vonnis te komen. Op vrijdag 24 juli doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.