Kordaat en benaderbaar: kennismaken met de nieuwe burgemeester van Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Sinds tien dagen heeft Utrecht een waarnemend burgemeester. Zijn naam is Peter den Oudsten en hij is 68 jaar oud. Den Oudsten was eigenlijk met pensioen, maar toen hij een telefoontje kreeg van Hans Oosters, de Commissaris van de Koning in Utrecht, twijfelde hij geen moment. Hij vindt Utrecht een mooie stad om te dienen en voelt zich er meteen al thuis.
Den Oudsten begon zijn carrière als ambtenaar, maar al snel raakte hij verzeild in de politiek en het openbaar bestuur. Als laatste was hij burgemeester van Groningen. "Toen ik daar vorig jaar stopte, dacht ik: nu is het mooi geweest, nu ga ik andere dingen doen. En ik ga ook niet meer waarnemen." Maar het liep anders, want Jan van Zanen stapte plotseling over naar Den Haag, en op zo'n korte termijn kon de stad geen opvolger vinden. En dus moest er voor een half jaar een waarnemer komen.

Carillon

Den Oudsten: "Gek genoeg toen de commissaris belde en me vroeg of ik wilde waarnemen, heb ik vrijwel onmiddellijk ja gezegd. Ik doe het graag." Wat meespeelt is dat de klus maar een half jaar duurt.
Den Oudsten heeft ervoor gekozen om meteen in Utrecht te komen wonen. Hij heeft een appartementje aan de rand van de binnenstad betrokken. Hij wandelt graag en als hij op weg naar zijn nieuwe werkplek muziek van de Domtoren hoort komen dan voelt hij zich thuis. "Als je zo 's ochtends door de binnenstad loopt en je hoort het carillon dan moet je heel erg je best doen om je niet thuis te voelen."
(tekst loopt door na de video)
Peter den Oudsten over zijn eerste kennismaking met Utrecht
De tijdelijke eerste burger is in hart en nieren politicus, en dat komt boven drijven als hij de vraag krijgt of hij de stad al kende voordat hij gevraagd werd. Er volgt een breed betoog dat hij hier wel eens moest zijn voor vergaderingen. En dat hij verbonden was aan organisaties die hier hun hoofdkantoor hebben. Nee, dat bedoelen we niet, of hij de stad kent? "Nou, ik deed wel eens boodschappen in Hoog Catharijne. Dus als ik hier toch was dan kocht ik hier de sinterklaascadeautjes."

Keurig debat

Op donderdag maakte Den Oudsten kennis met de gemeenteraad. Het werd direct een heftig debat over Polder Rijnenburg, waar acht windmolens moeten komen. Opvallend was dat de burgemeester de raadsleden veel meer vrijheden gaf, dan zijn voorganger Jan van Zanen. Ze mochten zonder interventie met elkaar in debat. De raadsleden moesten er even aan wennen, maar pasten zich razendsnel aan, het kwam de discussie ten goede. Den Oudsten: "Ik vind dat de debatten op een hele keurige manier verlopen. Ik vind dat men ook serieus met elkaar in debat gaat."
Zijn echte vuurdoop kreeg hij een week eerder, toen hij om moest gaan met een aangekondigde demonstratie. "Mijn eerste dagen werden opgeslokt door de verboden demonstratie. Dat heeft veel tijd gekost." Hij gaf daar direct zijn visitekaartje af, kordaat en daadkrachtig. Maar aan de andere kant zegt hij net zo benaderbaar te zijn als Van Zanen. Den Oudsten vertrekt weer op 1 januari als de Utrechtse gemeenteraad de 332e burgemeester van Utrecht installeert.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.