Verdachte van Cothense moord zegt Goedhart uit noodweer te hebben gedood

© Koen Laureij
COTHEN - De 20-jarige Amersfoorter die de moord op Mike Goedhart uit Cothen heeft bekend, heeft alleen gehandeld. Tijdens een eerste voorbereidende zitting in de Utrechtse rechtbank beweerde hij Goedhart uit zelfverdediging heeft doodgeschoten en dat er geen sprake was geweest van een met anderen bedacht moordplan.
Mark H. heeft een relatie met de 19-jarige dochter van Goedhart en kon het volgens zijn advocaat Van Wijk absoluut niet met hem vinden. Volgens de verdachte mishandelde Goedhart zijn vrouw Truitje, dochter Grietje en zijn zoontje. Mark zou hem daarop hebben willen aanspreken. Het vuurwapen zou hij voor zijn eigen veiligheid hebben meegenomen.

Scenario van verdachte

Mark beschreef in de rechtzaal hoe hij Goedhart, die glaszetter is, 's ochtends vroeg opwachtte bij diens woonwagen in het kamp aan de Ossewaard in Cothen. Toen Goedhart in zijn werkbus stapte zou Mark op de spiegel hebben geschoten. Goedhart zou vervolgens woedend zijn uitgestapt, een stanleymes uit zijn broeksband hebben getrokken en op Mark zijn afgestormd terwijl hij riep dat hij hem zou afmaken. Mark zou vervolgens drie keer op Goedhart hebben geschoten. Die zou pas bij het derde fatale schot neer zijn gegaan.
Mark werd al snel na de moord aangehouden. Zijn brommer, helm en rugzak werden door voorbijgangers opgemerkt op het nabijgelegen Kersenpaadje. Hij maakte een kort praatje met hen en reed vervolgens weg. Op basis van zijn kenteken kon de politie hem kort daarna aanhouden bij een vestiging van de Amerpoort in Amersfoort, waar hij vanwege een verstandelijke beperking woonde. Hij bekende gelijk. Op zijn aanwijzingen werd het vuurwapen door duikers opgevist uit de Kromme Rijn.
Het Openbaar Ministerie sluit niet dat het verhaal van Mark H. klopt, maar houdt ook serieus rekening met een ander scenario. Goedharts vrouw Trui zou de moord hebben gepland en haar dochter een vuurwapen hebben laten regelen voor haar vriend. De 28-jarige vrouw die het wapen heeft geleverd is ook aangehouden. Op een uitgelekte geluidsopname zouden moeder en dochter hun plan met iemand bespreken. Ook zouden er beelden zijn van de dochter met het vuurwapen.
Ik dacht als ik niets doe, lig ik hier zelf zometeen op straat.
Moordverdachte Mark H.
Maar volgens Mark H. is de geluidsopname in scene gezet om hem in bescherming te nemen. "Ik ben van mening dat hun dat zeggen om mij te beschermen. Ik heb alleen gehandeld, in mijn eentje. Mike zei: 'Ik maak je af.' Ik dacht als ik niets doe, lig ik hier zelf zometeen op straat." Volgens de slechtziende H. was er geen mogelijkheid om te vluchten. Als hij was weggerend zou het slachtoffer hem wel met zijn bus hebben aangereden.
Glaszettersbus van slachtoffer
Glaszettersbus van slachtoffer © Koen Laureij
Advocaat Van Wijk stelde dat er sprake was van noodweer en vroeg de rechtbank om zijn client vrij te laten. De relatie Goedhart tussen slachtoffer en dader zou zwaar verstoord zijn en dreigde uit de hand te lopen. Goedhart zou zelfs telefonisch hebben gedreigd bij Amerpoort de boel in de fik te komen steken. "Als hij naar buitenkomt dan pak ik hem", zou hij hebben gezegd. De rechtbank besliste echter dat er nog teveel onduidelijkheden zijn over de werkelijke toedracht en beslitte dat de hechtenis van H. wordt verlengd.
Het onderzoek naar de moord op Mike Goedhart is bijna afgerond, zegt het Openbaar Ministerie. Mark H. wordt van nog meer zaken verdacht, waarvoor hij zich moet verantwoorden. Hij zal binnenkort ook psychisch worden onderzocht.
De volgende zitting is op 2 oktober. Vriendin Grietje en moeder Truitje zullen dan ook voor de rechter verschijnen. De verdediging heeft dan de gelegenheid om aanvullende onderzoekswensen bij de rechtbank in te dienen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.