RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gestolen herdenkingsbeeld Joodse weesjes terug op sokkel

UTRECHT - In alle vroegte is zaterdagochtend het herstelde bronzen gedenkbeeldje teruggeplaatst bij de voormalige Centraal IsraŽlitisch Weeshuis in Utrecht. Het beeldje van een wegrennend meisje, symbool voor de Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen, raakte beschadigd na een diefstal in januari.

"Ze is weer terug", verzucht Lonie Querido van de Liberaal Joodse Gemeente terwijl ze naar de bronsgieters kijkt die het beeldje weer vastzetten. In het gebouw heeft de gemeenschap een synagoge. Ook het Leger des Heils vangt er mensen op. "Toen het beeldje gestolen werd waren we echt geschokt. Het gebeurde namelijk precies op de dag dat de herdenking in Auschwitz was. We waren bang dat het een antisemitische daad was."

Uiteindelijk werd het beeld, dat symbool staat voor de 70 kinderen die in 1942 werden afgevoerd uit het weeshuis en allemaal omkwamen in de Duitse vernietigingskampen, teruggevonden op de Maliebaan. De politie vond DNA op het beeld en al snel werd een 59-jarige Utrechter aangehouden. "Het was hem om de waarde van het brons te doen", hoorde Querido van de recherche. "En dat terwijl dat echt maar een paar tientjes is. Het was wel een enorme opluchting dat het niet tegen ons als gemeenschap gericht was."

Het beeldje is weer terug waar het hoort


Dat het beeld werd teruggevonden had mede te maken met de media-aandacht voor de diefstal. "De dader had berouw gekregen, blijkbaar", zegt Querido." Toch hakte de diefstal er wel enorm in. Niet alleen bij de Joodse gemeenschap, maar ook bij kunstenares Channa Cassuto die het beeld maakte. "Ze is een kleindochter verloren en dat verdriet en die emotie zit in dit beeldje. Ook daarom is het van onschatbare waarde", aldus Querido.

De dief moet zich nog verantwoorden voor de rechter. Querido hoopt het gesprek met hem aan te gaan. "Al zal dat lastig worden, want het is een man met problemen. Of we hem kunnen vergeven? Mijn ouders zijn slachtoffers van de holocaust en hebben me opgevoed zonder haat. De man zal een passende straf krijgen en wat ons betreft is het daarmee afgedaan."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -