RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vianen aan Zee: op verhoogde fietsen langs 'de toekomstige kustlijn van Nederland'

1/2
VIANEN/UTRECHT - Drie studenten van de kunstacademie rijden op dit moment op verhoogde fietsen van Zeeland naar Groningen. Voor het project Nieuw Nederland volgen ze de NAP-lijn van de misschien wel toekomstige kust van Nederland en spreken met bewoners en deskundigen. Gistermiddag maakten de studenten een stop in Vianen, vandaag reden ze onder de Domtoren door.


"We zijn niet te missen op onze hoge fietsen en merken dat ook. Mensen komen snel even een praatje maken", vertelt Jette Kelholt. "We rijden op twee fietsen die op elkaar zijn gelast en stijgen dus boven de zee uit. We hebben inmiddels onder meer met boeren en vissers gepraat over het klimaat en bijvoorbeeld de stikstofproblematiek. Heel interessant om hun ideeŽn te horen."

In Vianen spraken de studenten met Dick Kerkhof, natuur- en gebiedskenner. Hij verwacht niet dat Vianen aan Zee realiteit wordt. "Je maakt je altijd beetje zorgen, maar we zijn in Nederland zo rijk en er is zoveel technische kennis. We doen al heel veel op het gebied van waterveiligheid."

Jette en haar medestudenten willen met het project Nieuw Nederland vooral bewustwording creŽren. Ze zijn zelf bang dat de zee ooit 'komt' en maken zich ook in het algemeen zorgen over klimaatverandering. Ze hopen dat hun project mensen aan het denken zet.

Het voornaamste doel is in gesprek gaan met mensen en erachter komen of ze zich zorgen maken over de mogelijke 'komst van het water'. "Nederland is zo'n kwetsbaar land, de helft ligt onder zeeniveau", zegt Jette. De studenten willen niet opdringerig zijn, maar vooral met mensen in gesprek.

Beluister hieronder het interview dat we met haar en Dick Kerkhof hadden.

Nieuw Nederland, ontmoetingen op de kustlijn van de toekomst
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -